23948sdkhjf

Mørt og lækkert kød fra nye svineracer

Danmark har i årevis været leveringsdygtig i svinekød af ensartet og høj kvalitet, men der er en stigende tendens hos forbrugerne til at efterspørge unikke nicheprodukter. Det har nu fået forskere til at eksperimentere med nye krydsninger.
Forskere fra Aarhus Universitet har i samarbejde med Københavns Universitet og DMRI – Teknologisk Institut undersøgt, hvad der sker med blandt andet kødets smag, mørhed og struktur, når man fx krydser en almindelig dansk gris med en ungarsk gris eller den mørklødede iberiske gris.

- Introduktion af nye, alternative svineracer kan åbne op for udviklingen af nye gourmet-kødprodukter. Forskerne undersøgte derfor kød og kødprodukter fra krydsninger mellem orner af henholdsvis den iberiske race og den ungarnske uldgris (Mangalitza) og søer af henholdsvis Duroc og Landrace/ Yorkshire-krydsninger produceret under danske forhold, skriver Institut for Fødevarekvalitet ved Aarhus Universitet på sin hjemmeside.

- Smagen af produkterne blev vurderet ved hjælp af sensoriske analyser, og det viste sig, at kødet fra krydsningerne med de alternative racer er mørt og lækkert og har en god tekstur, skriver instituttet.

De kemiske undersøgelser viste desuden, at afkom af grise krydset med den iberiske race havde en lidt anderledes profil af stofskifteprodukter end traditionelle danske grise. Det kunne tyde på, at de eksotiske krydsninger reagerer mindre på stresspåvirkning. Det er en mulig forklaring på, hvorfor kødteksturen i de nye krydsninger er bedre, fremgår det af hjemmesiden.

De kemiske analyser og smagsundersøgelserne viste dog, at de forskellige svineracer ikke havde markante forskelle i kødets indhold af smagsstoffer.

Resultaterne fra forskningsprojektet bliver præsenteret på en workshop 31. maj på Aarhus Universitets forskningscenter AU Årslev på Fyn.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094