23948sdkhjf

Danmark med i europæisk alliance mod madspild

I EU ligger det samlede madspild på 89 millioner tons om året, hvilket svarer til 179 kg for hver eneste EU-borger.
Nyt EU-projekt med 21 partnere, herunder to danske, skal i over 4 år stoppe madspildets himmelflugt.

EU-prognoser peger på, at det europæiske madspild vil stige med 42 procent i løbet af de næste otte år. I 2020 vil hver eneste italiener, tysker, dansker og den i alt halve milliard mennesker der bor i EU, smide et kvart tons mad ud – om året.

Dette vil kunne sende det samlede madspild i Europa op på astronomiske 126 millioner tons om året.

- I 2010 talte jeg i Europa-Parlamentet i Bruxelles. Siden har jeg på vegne af Stop Spild Af Mad skrevet under på en international erklæring mod madspild sammen med flere europæiske organisationer. "Joint Declaration Against Food Waste" har til formål at forpligte EU til at reducere madspildet med mindst 50 procent inden år 2025, fortæller Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Sætter nu handling bag
Erklæringen tjente som inspiration til Europa-Parlamentets resolution om madspild, og fra i år agter Europa-Kommissionen at sætte mål på reduktion af madspild i EU, mindst 50 procent inden 2025.

Stop Spild Af Mad sætter nu Danmark på europakortet med starten af et 4-årigt europæisk samarbejde mod madspild, FUSIONS (Food Use for Social Innovation by Optimising Waste Prevention Strategies).

I projektet deltager FN's Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation FAO; blandt de øvrige 20 partnere fra 13 europæiske lande findes universiteter, institutioner, NGO'er og virksomheder. Projektet er støttet af Europa-Kommissionens program FP7, og mere end 80 europæiske organisationer har tilkendegivet deres støtte til FUSIONS.

- Den gode nyhed er, at EU-kommissionen ikke kun udarbejder erklæringer, men nu også sætter handling bag, fortsætter Selina Juul.

- Det sker i kraft af, at Kommissionen har givet støtte til FUSIONS-projektet. Projektet er verdens første fælles og tværnationale indsats mod madspild. Og så oven i købet i disse gigantiske dimensioner. Vi glæder os meget til at være en del af det.

Sammenlignelige målinger
Den indledende målsætning i FUSIONS-projektet er at standardisere målingen af madspild, da det p.t. er vanskeligt at sætte helt præcise og sammenlignelige tal på madspildet i EU. Især på grund af de mange forskellige metoder, der anvendes i de forskellige lande.

Dernæst skal der skabes en europæisk platform af statslige og ikke-statslige organisationer og virksomheder fra hele fødevarekæden, dvs. industrien, detailhandlen og forbrugerorganisationer. Platformen skal give forenklede data, som kan identificere og evaluere nye initiativer. Endvidere skal resultaterne formidles til offentligheden, og der udarbejdes tekniske og politiske anbefalinger til hele værdikæden samt EU.

På den måde skal platformen aktivere, engagere og støtte de vigtigste aktører i hele Europas fødevare-værdikæde, så der kan leveres en reduktion på 50 procent af madspildet inden 2020.

Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad (som på engelsk hedder Stop Wasting Food) har i dag et stort internationalt netværk og har flere gange sat Danmark på verdenskortet - ved bl.a. at blive nævnt i flere udgivelser. Bevægelsen er omtalt i flere internationale rapporter om madspild, bl.a. FAO's rapport om madspild "Global Food Losses and Food Waste". Desuden har Selina Juul sat fokus på madspild på flere internationale konferencer; for nyligt talte hun på TEDxCopenhagen.

Den anden af de to danske FUSIONS-partnere er kommunikationsbureauet Communiqué, som er en del af Edelman - verdens største PR-netværk. Direktør i Communiqué Frans Grandjean glæder sig til samarbejdet:

- Kampen mod madspild er en usædvanligt sympatisk sag, og vi har samarbejdet med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad i over et år med forberedelsen af EU-projektet. Vi glæder os til at begynde at arbejde i FUSIONS projektet og bistå Stop Spild Af Mad med eksekvering af arbejdet. Formidling er en vigtig del af kampen mod madspild.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078