23948sdkhjf

Kunstigt kød foran stort gennembrud

To store forskningsgennembrud indenfor de seneste måneder gør, at det er realistisk at regne med en produktion af kunstigt kød i løbet af 10 år.
Prognosen kommer fra Mark Post, der er professor i fysiologi fra universitetet i Maastricht, og som leder projektet med at fremstille kød af en enkelt stamcelle fra dyr.

- Havde du spurgt for en måned siden, ville jeg have sagt, at det ville være realistisk om 10-15 måske 20 år. Men for et par måneder siden havde vi to gennembrud. Dels for beregninger af prisen, dels for produktionssystemet. Derfor tror jeg nu på, at vi kan optrappe produktionen indenfor meget kortere tid, så det vil være tilgængeligt indenfor 10 år, siger han til foodculture.dk i kølvandet på en præsentation i London.

Mark Post understreger, at forskerne stadig mangler at besvare en række uafklarede spørgsmål, og at tekstur, smag og farve er de kommende udfordringer.

Hurtigere fremstillingsproces
Desuden er prisen fortsat en udfordring, selv om Mark Post forventer at komme mærkbart længere ned, end de 1,8 mio. kr., det nuværende forskningsprojekt har kostet.

- Beregningerne viser lige nu, at spredningsfasen af stamcellerne, som plejede at være den dyreste del, kan organiseres bedre. Og det på en måde, der - givet en masse forudsætninger, som ikke er urealistiske - vil betyde, at vi kan få prisen ned på 60 dollars pr. kg kød (omtrent 340 kr pr. kg kød). Det er stadig højt, men nærmer sig dermed niveauet for almindeligt kød, siger han.

Prisen opvejes til dels af en hurtigere fremstillingsproces, idet Mark Post forventer, at det i en nær fremtid vil være muligt at fremstille en burger på cirka syv uger og dermed altså være langt mere produktiv end på den nuværende facon med køer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081