23948sdkhjf

Hvorfor sorterer vi ikke i kantinen, når vi gør derhjemme?

| Medlemsnyhed | Indrykket af Daka Denmark A/S

Op mod halvdelen af danskerne sorterer i dag deres organisk affald og mange flere kommer til efterhånden som kommunerne indfører nye ordninger for at leve op til EU's affaldsdirektiv, der træder i kraft i 2023. Flere virksomheder skal også i gang.

”Når medarbejderne er vant til at sortere affaldet derhjemme virker det demotiverende, at alt affald i kantinen bare ender i den samme spand. Det er uhensigtsmæssigt, når de gode sorteringsvaner ikke udnyttes på arbejdspladsen, hvor der er stort potentiale i at nedbringe madspildet og udnytte ressourcerne bedre”, siger Maria-Louise Dalby Buhl fra Daka ReFood.

Op til den enkelte virksomhed at gøre noget ved det
Når mange medarbejdere i dag oplever manglende sortering på arbejdspladsen, skyldes det, at organisk affald fra virksomheder er lidt en gråzone i det danske affaldssystem. Det er i høj grad op til den enkelte kommune at fortolke, hvad der skal sorteres, og mange kommuner tøver med at stille krav til virksomhederne om sortering af organisk affald.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at komme i gang med sorteringen og finde sin egen løsning.

Mange kantiner har allerede taget bolden op, og Daka ReFood henter i dag madaffald fra over tusind kantiner fordelt over hele landet.

Ejendomsadministrationsfirmaet DEAS er en af de virksomheder, der har gjort noget ved madspildet. Kantinens personale arbejder målrettet på at udnytte råvarerne optimalt og genbruge rester. Samtidig har DEAS indgået aftale med Daka ReFood om indsamling af det organiske affald. Køkkenchef Lene Eriksen er glad for den forskel, fokus på madspild har gjort.

”Vores fokus på at udnytte hele råvaren motiveres af, at vi helt tydeligt kan se det, som frasorteres i beholderne fra Daka ReFood. Synligheden inspirerer os til at gøre den ekstra indsats, der er med til at sikre, at vi har råd til at indkøbe råvarer af høj kvalitet”, siger Lene Eriksen fra DEAS.

Når mindre madspild bliver en del af en grøn profil
Mange virksomheder arbejder med bæredygtighed og ønsker at være med til at opfylde FNs verdensmål. At spare på og genbruge ressourcer er en vigtig del af denne ambition, hvor også sorteringen af affaldet i kantinen spiller en rolle.

”Affaldssortering og mindre madspild kan være med til at gøre virksomhedens grønne profil konkret og nærværende for medarbejderne, for her kan alle være med og give deres bidrag”, siger Maria-Louise. Hun peger samtidig på, at bekæmpelse af madspild og affaldssortering bør gå hånd i hånd i kantinerne.

”Når kantinen indfører affaldssortering, er det oplagt at kombinere med andre tiltag, hvor medarbejderne kan være med til at mindske madspildet. Det kan fx være mindre tallerkener, a la carte menuer i stedet for buffet og informationskampagner”, siger Maria-Louise.

Daka ReFood vejer ved hver indsamling beholderne med madaffald, så både køkkenpersonale og medarbejderne kan følge med i udviklingen og sætte mål for at mindske madspildet. 


Kommentarer

patrick segers
måske alt for meget arbejd i kantine, ikke nok personel, køkken tillade ikke for sorteren (dårligt bygeer, gamle, etc..) ....Ha selv være på cursus, food coordinator, hvor daka refood var på besøg, men vi ha alt for for tralvt på vores arbejd for et rigtig måde til mindre madspild , bedre sortering, ikke nok personel, køkken er faktisk for små 4 hvad vi laver, eller nogen det sidder højer og ikke rigtig vil med på bølgen ,...

Anders P
Det ER et kæmpe problem med forskellige regler og tolkninger i de 98 kommuner, men som Patrick også skriver, så kan det også blive meget omstændigt med sortering i form af en ekstra fraktion som skal håndteres i køkkenet, vejes manuelt og slæbes ud i alt slags vejr i tunge spande som bliver større og større for at spare transportørens kørsel, samtidig med at personalet bliver presset på deres tidsforbrug, så måske det skal gøres nemmere ude i køkkenet? Mange steder bruges systemer som gør den del væsentligt nemmere som f.eks. BioTrans hvor transporten også reduceres markant og fjerner den tunge håndtering.
Madspild er jo ikke et nyt fænomen og det har man arbejdet med de sidste 30år i de profesionelle køkkener, hvis ikke for miljøet, så fordi det er og altid har været dårlig økonomi med madspild.

Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Daka Denmark A/S

Lundagervej 21
8722 Hedensted
Danmark
Daka Denmark A/S

Send til en kollega

0.062