23948sdkhjf

Robotterne fører sig frem i Danmark – og på hi-messen

| Medlemsnyhed | Indrykket af hi Tech & Industry Scandinavia

Antallet af installerede industrirobotter pr. år i Danmark steg fra 2003 til 2017 med knap 169 procent. Robotternes øgede tilstedeværelse ses også på hi Tech & Industry Scandinavia 2019, hvor robotterne indtager hele fire messehaller i Herning.

Robotterne har år for år øget sin tilstedeværelse i industrien. Det samme gør sig gældende på hi Tech & Industry Scandinavia, hvor besøgende i år kan glæde sig til at gå på opdagelse i hele fire messehaller fyldt med automation og robotter, når hi-messen finder sted 1.-3. oktober i MCH Messecenter Herning.

Trods sin størrelse følger Danmark rigtig godt med i udviklingen. Ifølge en opgørelse fra Dansk Robot Netværk – i daglig tale DIRA (Danish Industrial Robot Association) – er det samlede antal installerede industrirobotter pr. år i Danmark steget fra 288 enheder i 2003 til 774 enheder i 2017. Det svarer til en stigning på knap 169 procent. I samme periode steg det samlede antal industrirobotter i Danmark, som er højst 10 år gamle, fra 2.011 til 5.198 enheder, hvilket svarer til en stigning på omkring 159 procent.

- I Danmark er vi rigtig godt med målt på antal robotter. Hvis man ser bort fra auto- og elektronikbranchen, som vi stort set ikke har i Danmark, er vi faktisk i top tre i verden målt på antallet af robotter pr. industrimedarbejder, understreger Søren Peter Johansen, sekretariatsleder i Dansk Robot Netværk.

Ensartet kvalitet
DIRA er et netværk under Teknologisk Institut, Robotteknologi, som har til formål at bidrage til at forbedre danske virksomheders konkurrenceevne i Danmark samt på internationale markeder gennem anvendelse af robotteknologi og relateret automatisering. Netværket opstod i 1982 og består i dag af 185 medlemsvirksomheder.

- Vi ser en udvikling i flere og flere robotter herhjemme, fordi virksomhederne gerne vil have fleksibilitet i deres produktion. Kunderne efterspørger ikke længere store mængder ensartede produkter. De efterspørger variation, og her er robotter taknemmelige, fordi de kan programmeres om, fortæller Søren Peter Johansen.

Et andet argument for øget anvendelse af robotteknologi er produktion i ensartet kvalitet.

- Mennesker er rigtig dygtige og kan lave nogle fantastiske produkter, men når vi bliver trætte, risikerer vi at lave fejl. Robotterne laver ikke nødvendigvis fantastiske produkter, men de laver gode produkter, og en produktion med 100 procent gode produkter er en bedre løsning end en produktion med 99 procent fantastiske produkter og én procent fejlbehæftede varer. For det er fejlene, kunderne husker, påpeger Søren Peter Johansen.

Mennesket spiller fortsat en vigtig rolle
Forøgelsen af robotter i den danske industri sker ifølge Søren Peter Johansen ikke på bekostning af medarbejdere af kød og blod.

- Det menneskelige aspekt i produktionen må ikke undervurderes. Robotterne er kun så kloge og dygtige, som vi har programmeret dem til. De skal lære proces og know-how, og her spiller vi mennesker en stor og vigtig rolle. Det er vi dygtige til i Danmark, og det samme er lande som Tyskland og Sverige, forklarer han.

Søren Peter Johansen ser en fremtid i dansk industri, hvor mennesker og robotter i stigende grad arbejder side om side.

- I stedet for at opfatte en robot som en maskine, der overtager ens funktion og gør mennesket overflødigt, skal man tænke på robotterne som et værktøj, et hjælpemiddel eller et dagligt anvendt redskab, der klarer de opgaver, vi mennesker slides ned af. De ensidige, gentagne opgaver med samme belastning for vores kroppe dag efter dag. Ved at arbejde sammen kan vi mennesker fokusere på de svære delprocesser, som kræver specialviden og proceskendskab, mener han.

Når hi Tech & Industry Scandinavia 2019 finder sted 1.-3. oktober i MCH Messecenter Herning, vil DIRA tirsdag være vært for et alsidigt konferenceprogram ved eventet Production Denmark i Hal K. Onsdag overtager innovationsnetværket RoboCluster værtsrollen, mens området torsdag dedikeres til 3D-teknologi.

Læs mere og hent din fribillet her.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
hi Tech & Industry Scandinavia

Vardevej 1
7400 Herning
Danmark
hi Tech & Industry Scandinavia

Send til en kollega

0.064