23948sdkhjf

Kan Danmark miste eksportmarkeder, hvis vi ikke benytter blockchain-teknologier?

| Medlemsnyhed | Indrykket af DTU Fødevareteknologi

Blockchain er nok mest kendt som teknologien bag Bitcoin og andre kryptovalutaer, men teknologien favner langt bredere og kan også med fordel benyttes andre steder, blandt andet på fødevareområdet.

Nogle af de største aftagere af danske fødevareprodukter har set dette og arbejder målrettet med teknologien til forbedring af sikkerhed, til dokumentation og til øget transparens. Eksempelvis arbejder man i Kina med en femårsplan, som skal benytte teknologien til at spare penge og øge sikkerheden ikke mindst på fødevareområdet. I Kina har forbrugerne – blandt andet på baggrund af en lang række skandaler – ikke samme grundlæggende tillid til fødevareprodukter, som vi har i Danmark.

Blockchain er nok mest kendt som teknologien bag Bitcoin og andre kryptovalutaer, men teknologien favner langt bredere og kan også med fordel benyttes andre steder, blandt andet på fødevareområdet. Nogle af de største aftagere af danske fødevareprodukter har set dette og arbejder målrettet med teknologien til forbedring af sikkerhed, til dokumentation og til øget transparens. Eksempelvis arbejder man i Kina med en femårsplan, som skal benytte teknologien til at spare penge og øge sikkerheden ikke mindst på fødevareområdet. I Kina har forbrugerne – blandt andet på baggrund af en lang række skandaler – ikke samme grundlæggende tillid til fødevareprodukter, som vi har i Danmark.

I Danmark undersøger vi også de erhvervsmæssige potentialer i anvendelsen af blockchain-teknologier. Flere store virksomheder som Danish Crown og Arla arbejder allerede med forskellige tiltag i den indledende fase.

Hvorfor Blockchain i fødevareindustrien?

Blockchain handler om at kæde blokke af krypteret information sammen. Hvis nogen forsøger at rette i informationerne, så bliver hele kæden informeret, hvilket er garant for en høj grad af sikkerhed og transparens. I fødevareindustrien kan der dannes kæder, som strækker sig hele vejen fra primærproducenten til kunden og samtidig inkluderer led som emballage og logistik.

Der har de seneste år været mange eksempler på skandale- og svindelsager på fødevareområdet, eksempelvis vedrørende mælkepulver, produktion af jomfruolivenolie og falske franske rødvine. Ved hjælp af velfungerende blockchain-teknologier kan eventuel svindel blive opdaget hurtigt og de skyldige – dem, der har brudt kæden – kan blive straffet. På samme måde vil digital kryptografisk registrering billigt og sikkert kunne erstatte en stor del af de dokumentationskrav, der er en ressourcemæssig belastning for mange danske fødevarevirksomheder.

I erkendelsen af, at der er brug for viden og inspiration for at integrere blockchain-teknologier blandt fremsynede danske fødevarevirksomheder har Industriens Fond sammen med DTU igangsat et etårigt pilotprojekt, der vil undersøge fordele og ulemper for danske fødevarevirksomheder ved brugen af blockchain-teknologier. Virksomheder har mulighed for at få deres udfordringer behandlet som case af DTU-studerende, forretningsudviklere og forskere, som vil se nærmere på både tekniske løsninger og kommercielle muligheder.

I den forbindelse er der mulighed for, at interesserede virksomheder kan komme med på inspirationstur til Silicon Valley, hvor der allerede i dag arbejdes med blockchain, som værdiskaber i virksomheder, der har været i stand til at omfavne teknologien kommercielt.

Turen til Silicon Valley er fra den 12. november til den 15. november i år.

Projektet har stadig mulighed for at inkludere danske fødevarevirksomheder, der kan få kortlagt deres kommercielle muligheder med blockchain af DTU-forskere, forretningsudviklere og studerende samt blive inspireret i Silicon Valley. Alle danske fødevarevirksomheder er derfor velkomne til at kontakte DTU for mere information, hvis de finder projektet interessant.

 

Kontakt projektleder Marianne Boelskifte – maboe@food.dtu.dk.

 

Medlemsnyhed

Indrykket af
DTU Fødevareteknologi

Kemitorvet
Bygning 201
2800 Kgs. Lyngby
Danmark
DTU Fødevareteknologi

Send til en kollega

0.063