23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Hvorfor skal jeg have mine stregkoder gennem GS1, kan jeg ikke bare købe dem på nettet?

Det kan du godt, men det sætter dig i fare for, at dine produkter ikke kan komme i sortiment i detailhandlen og på markedspladser, fx Amazon, eBay og Google Shopping.

Kun ét sted

Vil man sælge på globale markedspladser, bliver man i stigende grad mødt af krav om, at varer skal oprettes i markedspladsens produktkatalog med GS1-numre, kaldet GTIN. Disse produktidentifikationsnumre er dem, der findes inden i de velkendte stregkoder på varer i detailhandlen, og egentlig er kravet blot en forlængelse af, hvad der i mange år har været gældende i store dele af detailhandlen globalt.

Det eneste sted, du kan skaffe et gyldigt GTIN, er hos en GS1-organisation. De findes i næsten alle lande, også i Danmark.

Det er desværre muligt at købe numre, der ligner GTIN fra ikke-GS1 webshops. Uanset hvad disse webshops oplyser, så er disse numre ikke gyldige. Det vil sige, at de fleste detailhandlere og markedspladser ikke accepterer disse numre, fordi deres forsyningskæder og søgealgoritmer er afhængige af unikke, autoriserede GS1-numre.

 Hvorfor er det kun GS1, der må sælge numre?

Hvis du synes, det er ufleksibelt, så kan du her læse årsagerne til, at handlen har valgt dette setup, så læs videre her – der er nemlig flere gode grunde:

 Grund nr. 1: Dit produkt må ikke forveksles med andres produkter

Problemet ved at købe fra andre forhandlere end GS1 er, at du køber en stregkode, der måske allerede er brugt på anden virksomheds produkt.

For at skabe den bedste kundeoplevelse fx i søgninger og i kasselinjen, skal man være sikker på, at hvert produkt har et unikt nummer. Det kan kun sikres, når det er én organisation, der håndterer tildelingen af numre til virksomheder.

Hvis du køber et nummer fra en anden forhandler end GS1, vil dit produkt altså have et nummer, der også kan være brugt til andre produkter, det være sig fra samme eller anden produktkategori. Dermed opstår forvekslinger, og det er ikke i nogens interesse. Det kan fx gøre, at en leverpostej bliver scannet ind som en tube tandpasta i kassen, og det er bøvlet både for kunden i købssituationen og giver også forkerte salgsstatistikker.

 Grund nr. 2: Dit produkt ”tilhører” en andens virksomhed

Stregkoden, du køber fra andre forhandlere end GS1, identificerer ikke din virksomhed, men den virksomhed der faktisk har retten til at bruge den.

Den måde, som GS1 tildeler numre på, gør, at man ud fra nummeret kan se, hvilken virksomhed – fx din – der har ret til at bruge nummeret.

Hvis du køber et nummer fra en anden forhandler end GS1, vil dit produkt altså have et nummer, der identificerer en anden virksomhed – det er ikke i nogens interesse.

De forvekslinger, der kan opstå af ovenstående, giver genlyd i hele forsyningskæden og forstyrrer forbrugernes shoppingoplevelse.

Grund nr. 3: Markedspladser og detailhandlere vil ikke tage et produkt ind, der har et ikke gyldigt GS1-nummer.

GS1-varenummeret viser som nævnt, hvilken virksomhed der abonnerer på nummeret. Det bruger fx danske detailhandlere og markedspladser til at verificere de forhandlere og produkter, som gerne vil optages i deres sortiment eller på deres platform. De gør det ved at sammenligne de numre, deres forhandlere melder ind, med GS1-databaser, og her skal der være et match. Er der ikke match ringer alarmklokkerne, og du vil i mange tilfælde blive afvist – og dit produkt når ikke ud, hvor de kan ses af forbrugerne, på hylder og i webshops.

De store markedspladser, som Amazon og eBay, har desuden særligt fokus på det unikke identifikationsnummer, fordi det er deres eneste mulighed for at kunne præsentere forbrugeren for det, de søger, når flere forhandlere tilbyder samme produkt.

De fleste forhandlere har en formel politik om, at de kun accepterer GTIN (EAN- eller UPC-stregkoder), fx Amazon:

“We verify the authenticity of product GTIN/UPCs by checking the GS1 database. GTIN/UPCs that do not match the information provided by GS1 will be considered invalid. We recommend obtaining your GTIN/UPCs directly from GS1 (and not from other third parties selling GTIN/UPC licenses) to ensure the appropriate information is reflected in the GS1 database.” http://www.webretailer.com/lean-commerce/amazons-new-upc-policy/#/

 Virker det nemmere og billigere at købe enkelte numre (stregkoder) fra ikke-GS1 webshops?

Priserne hos de uautoriserede forhandlere virker måske billigere. Men vi oplever næsten dagligt, at vi skal hjælpe danske virksomheder, der har købt de uautoriserede GS1-numre ud af de problemer, som opstår heraf. Det er dyrt og besværligt for dem at skulle sætte nye stregkoder på deres produkter og få nye varenumre registreret hos deres kunder i handlen.

Det er ikke ulovligt at købe numre fra andre end GS1, men du kan ikke være sikker på, at din kunde accepterer varenummeret – og dermed kan du ikke få solgt dit produkt.

 

 

 

 

GS1 Denmark
Vesterbrogade 149
1620 København V
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK10629845
P nummer: 1000109004

Kontaktperson

MA
Malene Andersen
man@gs1.dk

Send til en kollega

0.063