23948sdkhjf

CIP vs. COP - Hvad er det rigtige valg?

| Medlemsnyhed | Indrykket af KEN HYGIENE SYSTEMS A/S

Et højt hygiejne niveau er afgørende i mange industrier, såsom fødevare-, farmaceutisk- og kosmetikindustrierne. Derfor er det essentielt at vælge den rigtige fremgangsmåde til at rengøre sit procesudstyr

Procesudstyr bliver anvendt i fremstillingsprocessen, hvorfor det repræsenterer en essentiel del af produktionen. Procesudstyret er i kontakt med produkter, hvilket betyder at hygiejnesikkerheden har stor betydning.

Af denne grund er procesudstyr typisk designet ifølge relevante EHEDG retningslinjer for hygiejnisk design. Selvom der er investeret meget tid i at gøre designet så hygiejnisk som muligt, så er rengøring og desinfektion af procesudstyr stadig en stor udfordring.

Der er primært to fremgangsmåder for rengøring af procesudstyr: CIP (Clean-in-place) eller COP (Clean-out-of-place). Begge disse metoder forbedrer sikkerheden og kvaliteten, men det er vigtigt at forstå disse metoder for at kunne optimere processerne og finde den løsning, der passer bedst til ens behov.

CIP (Clean-in-place)

Hvis komponenterne er svære at skille ad, så er clean-in-place ofte den eneste mulighed for rengøring. Det er normalt anvendt til komponenter såsom pumper, slanger, tanke, rør etc.

For at undgå kontaminering og fjerne bakterier, så bliver procesudstyret rengjort ved at bruge vand, rengøringsmiddel, kemikalier og varme. Processen består typisk af at spraye rengøringsmiddel ind i systemet, hvilket får partiklerne til at løsne sig. For at desinficere og dræbe bakterierne, så bliver kemikalier efterfølgende cirkuleret igennem systemet. Til sidst vil en skylning afslutte processen. Denne proces konsumerer et højt niveau af kemikalier og vand.

COP (Clean-out-of-place)

Hvis procesudstyret er besværligt eller umuligt at rengøre ”in-place” eller ekstra kritisk, så skal det skilles ad for at blive rengjort.

Nogle virksomheder vasker og desinficerer procesudstyret manuelt.  Dog er dette meget tidskrævende samt bruger meget vand og rengøringsmiddel. Samtidig er det umuligt at auditere manuel rengøring, da forskellige medarbejdere forstår instruktioner på forskellig vis.

Ofte er nedsænkningsvaskere brugt i COP rengøring. Delene bliver nedsænket i vaske med varmt vand, hvor spraydyser skaber turbulens og rengøringsmiddel vasker udstyret. Det er også muligt at lægge delene i blød, og processen bliver derefter færdiggjort med en skylning.

Som et alternativ er automatisk COP relevant, Typisk i forbindelse med vask og desinfektion af procesudstyr, såsom knive, vejeskåle, måledele, tragte,  slanger, dyser etc.

Når udstyret er kritisk for fødevare- og/eller produktionssikkerheden er et højt niveau af hygiejne essentielt for at eliminere risiko for kryds kontaminering. Således er det nødvendigt at vaskeprocessen er ensartet, at vask og desinfektion kan auditeres, og at risiko for fejl elimineres.

Fordelene ved en automatiseret COP sammenlignet med manuel rengøring er, at den anvender mindre arbejdskraft, reducerer risikoen for fejl og giver mulighed for at føre bevis af vaske procedurerne overfor kunder og myndigheder.

Hvad skal man vælge?

Generelt afhænger valget af hvilket udstyr, der skal vaskes, og det krævede hygiejne niveau. COP kan være mere omkostningseffektivt og sikkert. Dog kan CIP systemer rengøre hurtigere, hvis emnerne er designet til det.

Hvis COP er identificeret som den optimale løsning, så tilbyder KEN HYGIENE SYSTEMS suveræne løsninger. Her bliver procesudstyret afmonteret og placeret i et lukket vaskekammer, hvor før-skylning og skylningen finder sted. Specifikke vaskeprogrammer er designet i forhold til graden af kontaminering og krævet hygiejne niveau. Ved at bruge speciel designet vaske principper, dyser, stativer til udstyr etc., vil vores løsning være milde ved udstyret.

KEN vaskeløsninger vælges ud fra kundernes processer og udstyr, og vores COP løsninger reducerer håndteringskomplikationer. Slutteligt er KEN vaskeløsninger miljøvenlige, da der er brugt signifikant mindre kemi end ved CIP eller manuel COP.

Med en løsning fra KEN HYGIENE SYSTEMS vil fordelene inkludere:

 • Sikkerhed
  Validerede proceser, konsistent procedure, kontrollede kemiforbrug, termisk desinfektion og et højt niveau af hygiejne, da vandet bliver skiftet mellem faserne
 • Arbejdsmiljø
  Øget medarbejder sikkerhed, da vaskeprocessen sker i et lukket system. Medarbejderne håndterer mindre kemi.
 • Kundetilpasning
  Vores medarbejdere er eksperter på dette område, og vi kan tilpasse løsningerne, så de passer til de præcise ønsker, som kunden efterspørger. 
 • Effektivitet
  Vores vaskeprocesser er meget omhyggelige og sikrer en effektiv måde at rengøre alt udstyr på.

Se mere om de forskellige løsninger her


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
KEN HYGIENE SYSTEMS A/S

Bøgebjergvej 60
5672 Broby
Danmark
KEN HYGIENE SYSTEMS A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.091