23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Minimér madspild med intelligent mærkning

Hos Columbus støtter vi aktivt flere af FN’s verdensmål, bl.a. 9: Industri, innovation og infrastruktur, 12: Ansvarligt forbrug og produktion, samt 13: Klimaindsats.

Af: Bo Krogh Knudsen, Industry Practice Lead, Columbus

Vi glædes hver dag over at se, hvordan vores kunder i fødevarebranchen seriøst udvikler innovative løsninger, der trækker i samme retning.

Når man antager, at der frem mod 2050 bliver behov for ca. 70% flere fødevarer, så bliver det nødvendigt at sætte ind på flere områder, både hvad angår udnyttelse af landbrugsarealer, innovation i industrien for at forlænge holdbarheder, og at mindske madspild. Alene i Danmark smides hvert år over 700.000 tons fødevarer ud, som ellers kunne være brugt til menneskeføde.

Mange af virksomhedernes tiltag sker uafhængigt af IT-systemer, f.eks. dyrkning af salat lodret, belægning af frugt og grønt med planteudtræk for at forlænge holdbarhed og meget mere.

Flere og flere virksomheder bliver dog opmærksomme på de muligheder, der ligger i at flytte sit ERP-system i skyen, og udnytte flere forskellige sæt af tilgængelige data for bedre at kunne forudsige fremtidigt salg ved hjælp af Machine Learning og dermed undgå overproduktion.

Men der findes en let tilgængelig mulighed for at reducere madspild (både i detailleddet og i husholdningen), der samtidig giver forbrugeren en bedre købsoplevelse, og sikrer butikkerne en optimal lagerstyring: 2D-stregkoden, eller QR-koden, som vi kender den.

En 2D stregkode kan indeholde væsentlig mere information end en traditionel ”gitter-”stregkode, som f.eks.:

  • Batchnummer
  • Udløbsdato
  • Pris


Download vores guide om Food ERP

Optimal udnyttelse af 2D-stregkoder kræver samarbejde
For at opnå den optimale gevinst af 2D-stregkoden, kræver det et samarbejde mellem producent, grossist og detailforretningerne med udveksling af data, som er umiddelbart tilgængelige.

Når en vare produceres – f.eks. en flaske remoulade, en pose mel eller en pakke kiks – bliver der dannet et batchnummer, og dette registreres i ERP-systemet med en række data, bl.a. udløbsdato og bedst før-dato.

Hvis man under produktionen mærker hver enhed med en 2D-stregkode, der indeholder f.eks. GTIN-nr, batchnummer og udløbsdato, vil den kunne anvendes videre i forsyningskæden.

Når detailledet bestiller varen, så kan den reserveres i henhold til de krav kunden f.eks. har til rest-holdbarhed, og når den sendes fra producenten, sender man samtidig en elektronisk besked til kunden med informationer om batchnumre, udløbsdatoer etc.

Mindre madspild og bedre kundeoplevelse
Hvis detailforretningen indlæser denne i sit eget ERP-system og i POS-systemet, har man nu direkte adgang til en række muligheder:

  • Når varen scannes ved kassen, kan udløbsdatoen kontrolleres og varen stoppes ved overskridelse.
  • Der er 100% kontrol over hvilke varer, der findes på hylderne og deres udløbsdato, så man målrettet kan sortere varerne på hylderne.
  • Man kan enten lave tilbud på varer, der er tæt på udløb, eller man kan give dem til trængende evt. via apps som f.eks. Too Good To Go.
  • Med self-scanning, som vinder frem i denne tid, hvor kunden scanner varen med sin mobil, kan han med det samme få en notifikation om restholdbarhed, og evt. et godt tilbud, hvis den er tæt på udløb.

Alt dette kan være med til at optimere forretningens lagerstyring, mindske madspild og sikre en bedre kundeoplevelse.

Da en 2D-stregkode samtidig kan tåle større skade end en traditionel stregkode, kan man scanne den hjemme i køleskabet længe efter, f.eks. hvis man vil tjekke en udløbsdato på et glas syltetøj, hvor etiketten er så skadet, at man ikke kan læse datoen.

Download vores guide om Food ERP

Columbus A/S
Lautrupvang 6
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK13228345
P nummer: 1018457497

Send til en kollega

0.047