23948sdkhjf

Guide til fødevare-kontaktmaterialer. Dem har vi styr på!

| Medlemsnyhed | Indrykket af Hans Buch A/S

Fødevarer kommer i kontakt med mange materialer og genstande under produktion, forarbejdning, opbevaring såvel som tilberedning og servering, inden de til sidst forbruges. Læs vores guide her.

Fødevarer kommer i kontakt med mange materialer og genstande under produktion, forarbejdning, opbevaring såvel som tilberedning og servering, inden de til sidst forbruges. Alle de materialer og genstande er underlagt strenge lovkrav og kontrolforordninger, der skal sikre, at materialerne ikke påvirker fødevarekvaliteten, eller i værste fald udgør en sundhedsrisiko for slutforbrugeren.

Som fødevareproducent, har du brug for en leverandør, som har styr på disse godkendelser. Særligt fordi kravene til produktionsfaciliteter og materialer revideres, i takt med at vi bliver klogere på både afsmitning, uønsket kemi og grænseværdier.

I Hans Buch ønsker vi at tilbyde en sikker, tryg og ukompliceret adgang til fødevaregodkendte komponenter. Derfor er du altid garanteret, at vores sortiment inden for fødevarekontaktmaterialer lever op til de seneste forordninger og lovkrav.

De vigtigste krav til fødevarekontaktmaterialer

Hvad siger loven?

Som nævnt stilles der strenge krav til materialer, som kommer i kontakt med fødevarer. I Danmark og EU gælder rammeforordningen (EF) nr. 1935/2004. I hovedtræk er principperne for (EF) nr. 1935/2004, at alle materialer, der er i direkte kontakt med fødevarer, aldrig må afgive stoffer, der kan være skadelige for mennesker, eller som kan forringe fødevarernes kvalitet.

Konkret lyder det i (EF) nr. 1935/2004, at fødevarekontaktmaterialer ikke må:

afgive stoffer til fødevarer i mængder, der kan frembyde en fare for menneskers sundhed,
forårsage en uacceptabel ændring af fødevarernes sammensætning eller forringelse af deres smag eller lugt.

Desuden fastlægger forordningen:

særlige regler for aktive og intelligente materialer,
regler for mærkning, herunder en indikation for anvendelse,
regler for dokumentation af overholdelse og sporbarhed.

Se efter mærkningen

Fødevaregodkendte komponenter kan komme med et hav af mærkninger, der alle på den ene eller anden måde indikerer, at komponenten er egnet og/eller certificeret til at komme i kontakt med fødevarer. I Hans Buch forhandler vi fittings og slanger fra det velrenommerede Tierre Group, hvis produkter bærer en række forskellige mærkninger.


”Glas- og gaffel-symbolet”
Den allermest udbredte mærkningsform er det universelle glas- og gaffel-symbol. Symbolet betyder, at den ansvarlige virksomhed eller producent har vurderet, at produktet, som bærer mærkatet, opfylder kravene for fødevarekontaktmaterialer. Mærkatet er ikke en godkendelse i sig selv.

NSF-certifikatet
NSF International er en uafhængig, akkrediteret amerikansk organisation, der tester og certificerer fødevare- og forbrugsprodukter og systemer. NSF-mærket er din forsikring om, at produktet er testet af en af ​​de mest respekterede, uafhængige certificeringsorganisationer. 

ICIM-certifikatet
ICIM S.p.A. er en uafhængig, italiensk certificeringsorganisation, der har specialiseret sig inden for certificering af teknik og mekanik. Udover at udstede certificeringer til komponenter, certificerer og uddanner organisationen også virksomheder og mandskab.

Følg altid producentens anvisninger

Ukorrekt brug eller forkert håndtering af fødevarekontaktmaterialer og procesudstyr til fødevareproduktion kan ødelægge udstyret, og/eller i værste fald betyde afsmitning af uønskede og farlige stoffer til fødevaren. Eksempler herpå kan være udstyr, der bliver anvendt under forkerte temperaturer, eller som ikke er egnet til brug ved korroderende væsker.

Derfor bør fødevarekontaktmaterialer kun anvendes efter producentens anbefalinger. Generelt er det derfor vigtigt at indhente og følge anvendelsesanvisninger fra producenten, så man derved sikrer sig, at man anvender eller installerer udstyret korrekt.

Sporbarhed af fødevarekontaktmaterialer

De skrappe krav til fødevarekontaktmaterialer gælder også for sporbarhed og dokumentation. Formålet med sporbarhed er at sikre, at man nemt og effektivt kan tilbagetrække produkter, i tilfældet af at der skulle fejl på eller lignende.

I Hans Buch garanterer vi, at alle vores fødevarekontaktmaterialer har fået tildelt et batchnummer, så hver komponent kan spores hele vejen gennem leverandørkæden.

Vi er altid klar med den rette vejledning
Har du spørgsmål til ovenstående, eller søger du yderligere vejledning vedrørende fødevarekontaktmaterialer, så tøv ikke med at kontakte os:

Sebastian Fisher Vang, Product Manager
Tlf.: +45 3149 1553
E-mail: sdv@hansbuch.dk

Læs den originale artikel her, hvor du også kan købe fødevaregodkendte produkter direkte i vores webshop


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Hans Buch A/S

Roskildevej 8-10
2620 Albertslund
Danmark
Hans Buch A/S

Send til en kollega

0.078