23948sdkhjf

Hygiejne- og rengøringskontrol er ikke en visuel vurdering

| Medlemsnyhed | Indrykket af Food Diagnostics A/S

Uanset om man er stor eller lille virksomhed, har få eller mange slutprodukter, er fokus på hygiejnen ekstremt vigtig.

Det hele startede her!
Historisk set har produktionshygiejne drejet sig om, at de rengjorte elementer skulle fremgå visuelt rene. Derudover associerede man det med rent, hvis der lugtede af klor. 

Kontrolmetoden bestod dermed af, at man vurderede sin hygiejne ud fra en visuel vurdering og mikrobiologiske prøver - først med pølseagar-metoden, som efterfølgende blev erstattet med traditionelle kontaktplader. 


I 1980'erne skete der noget nyt
De første kommercielle ATP (Adenosin TriPhosphat) løsninger kom på markedet i Danmark i 1980'erne, hvor de fejlagtigt blev markedsført som værende afløseren for de mikrobiologiske analyser. Mange investerede i ATP-kuffert instrumenter, men endte desværre med at løbe panden mod muren, da de ønskede, at finde en sammenhæng mellem CFU (Colony Forming Units) og RLU (Relative Light Units). Dette er dog ikke muligt, da de to metoder måler to forskellige ting, der samtidig ikke er sammenlignelige.

Vores anbefaling

Vi anbefaler, at der anvendes ATP-måling til at vurdere rengøringen, her kan EnSure Touch anvendes.

Til kontrol af desinfektionsniveauet, anbefaler vi Hygicult-dipslides, som er en mikrobiologisk overfladetest, der er brugervenlig og ikke kræver en masse udstyr.

De almindelige totalkim-dipslides kan aflæses efter blot 24 timer.

Rengøringskontrol - mikrobiologiske metoder 
Når man anvender mikrobiologiske kontaktplade/ svabermetoder, måler man bakterier og ikke produktrester. Det er derfor primært til kontrol af desinfektionen, og om den har fundet sted - man kan derfor ikke sige noget om rengøringsniveauet.  
 
"Man kan, lidt sat på spidsen, sige, at har man glemt en rengøring, kan man desinficere sig til fine mikrobiologiske resultater ved at anvende tilstrækkeligt med desinfektionsmiddel"

Rengøringskontrol - ATP-metoder

ATP-metoder måler primært produktrester fra planter, dyr, mennesker og mikroorganismer. 

ATP er derfor en kontrol af, om rengøringen har været tilstrækkelig, og dermed om man har fjernet produktrester, men det fortæller ikke noget om bakterieniveauet efter rengøringen.
 
"Man kan dermed se, om man har efterladt "mad" til mikroorganismerne på overfladerne."  

Det anbefales, at der sker en årlig kalibrering af ATP-apparaterne. 
Har I et apparat, der trænger til en kalibrering, så kontakt endelig vores produktspecialist, Mikkel Trampedach, på tlf.: 51302666 eller e-mail: mikkel@fooddiagnostics.dk  

Mikkel kan klare kalibreringen ude ved jer. Jeres apparat er derfor klar til brug med det samme, og I slipper for at vente på, at det bliver sendt til kalibrering eksternt.   

Medlemsnyhed

Indrykket af
Food Diagnostics A/S

Søndre Kajgade 7-9
8500 Grenaa
Danmark
Food Diagnostics A/S

Billeder & videoer

Brug af Hygicult-dipslidesHygicult tests

Send til en kollega

0.062