23948sdkhjf

Emballageekspert giver svar på FAQ om miljø og emballage

| Medlemsnyhed | Indrykket af Antalis A/S

Hvad dækker "miljø og emballage" helt præcist over, og hvilke miljøvenlige alternativer findes der? Antalis har samlet svarene på ofte stillede spørgsmål for hvert stadie i emballagens livscyklus: Indkøb, design, distribution og genanvendelse.

Indkøb

 • Hvad er fordelene ved træbaseret emballage?

Lave omkostninger, pålideligt, muligt at specialproducere, modstandsdygtig... Træbaseret emballage som papir, pap og karton er det mest genanvendte emballagemateriale i Europa. Materialet i sig selv er nemt at tilpasse, billigt at producere og kan genanvendes minimum 5 til 7 gange. Træbaserede produkter er bionedbrydelige og fornybare, da nye træer plantes, når skovene behandles på en bæredygtig måde. For at sikre, at træfibrene stammer fra bæredygtige skove, læner Antalis sig op ad PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) og FSC (Forest Stewardship Council ). 

 • Hvad er fordelene ved emballage af plast?

Plast har den fordel, at det kan anvendes til mange ting (det kan tage næsten hvilken som helst form og indeholde et utal af materialer). Brudsikker, hygiejnisk, sikker, holdbar, lav vægt; plast er et effektivt emballagemateriale til at beskytte produktet. Plast kan også være både gennem og uigennemsigtigt, fleksibelt og varmebestandigt. Teknisk set er thermoplast 100% genanvendeligt og kan omformes gang på gang til nye produkter. Bioplast er den mest udviklede alternative løsning. 

 • Hvilken plasttype har de bedste miljøvenlige egenskaber?

Ingen plasttype udmærker sig bedst i forhold til miljøet. Dog er der flere fordele og ulemper ved de forskellige typer, der er værd at overveje. Meget generelt kan man sige, at:

 1.  Produktionen af plast skiller sig ud som det stadie, der har den største negative effekt på miljøet.
 2.  Plast baseret på fossile brændstoffer har en mindre effekt på vandforbrug, eutrofiering (overgødning) og forurening af luften end biobaseret plast.
 3.  Biobaseret plast er skabt af fornybare kilder og har bedre resultater i forhold til CO2-udslip og forbrug af ikke-fornybar energi end plast baseret på fossile brændstoffer.
   
 • Hvilke plasttyper er genanvendelige?

Antalis anser plastemballage som genanvendelig, når det kan gennemgå de nødvendige genanvendelsesprocesser i det pågældende land. Plastemballage kan derfor teknisk set være genanvendeligt, men det betyder ikke, at det altid bliver genanvendt. Thermoplast er teknisk set 100% genanvendeligt og kan omformes til nye produkter adskillige gange. 

 • Hvad er bioplast?

Bioplast kan være biobaseret eller bionedbrydelig plast. Biobaseret plast er helt eller delvist udvundet fra biomasse så som træ, uld, papir, sukkerrør, majs osv. Bionedbrydelig plast afhænger ikke af emballagens grundmateriale, men af den kemiske struktur. Denne struktur gør, at materialet kan nedbrydes via naturens mikroorganismer. Biobaseret materiale er dermed ikke nødvendigvis bionedbrydeligt. Tværtimod kan noget plast, baseret på fossile brændstoffer, faktisk være bionedbrydeligt. Antalis definerer emballage som bionedbrydeligt, når det kan være en del af en effektiv bionedbrydningsløsning. 

 • Er papirbaseret emballage altid bedre end plast?

Svaret ligger desværre ikke lige til højrebenet. Mange spørgsmål skal besvares for at konkludere, hvilket der er det bedste råmateriale. For det første deler papir og plast ikke de samme funktioner. Papirbaseret emballage giver ikke nødvendigvis den samme produktbeskyttelse som plastbaseret emballage. Derfor skal produktskader, mindsket holdbarhed, returforsendelse m.m. også tages i betragtning. Kort sagt kan materialerne kun sammenlignes med en komplet Life Cycle Assessment (LCA) for det specifikke produkt.

 

Design

 • Er skræddersyede løsninger altid bedst, når den miljømæssige påvirkning skal mindskes?

Ja. Der findes standardprodukter med lav miljøpåvirkning, men skræddersyet emballage gør det muligt at tage skridtet videre. Cirkulært design tager hensyn til alle stadierne i et produkts livscyklus helt fra, hvilke materialer der benyttes frem til enten genbrug eller genanvendelse af emballagen. 

 • Hvad med coating?

Fra et miljømæssigt synspunkt er ubestrøget monomateriale emballage altid at foretrække til genanvendelse.

 

Distribution

 • Hvordan kan miljøpåvirkningen ved transport reduceres?

Der findes flere metoder til at reducere CO2-udledningen i forbindelse med transport. Dette kan gøres ved at:

 1.  Minimere luften i emballage.
 2.  Ansætte en miljømæssig ansvarlig transportør.
 3.  Uddanne transportørens ansatte om økonomisk kørsel.
 4.  Levere mere miljøvenlige services.
   
 • Findes der altid en miljøvenlig løsning?

Det er altid muligt at tilbyde en mere miljøvenlig løsning ved at designe letvægtsemballage som er tilpasset produktstørrelsen og ved at vælge det bedste råmateriale.

 

Genanvendelse

 • Hvad er det karakteristiske ved genanvendelig emballage?

Emballage er genanvendelig, når det kan indsamles, behandles og derefter anvendes på ny i form af råmaterialer eller produkter. 

 • Er det sandt at plast ikke kan genanvendes?

Selvom plast ikke kan genanvendes i det uendelige, kan noget plast genanvendes adskillige gange, før det må anses for at være affald. Derfor er det vigtigt at sortere plast korrekt f.eks. thermoplast og bioplast, så det kan genanvendes. 

 • Hvad er forskellen på genanvendelig og genanvendt emballage?

Genanvendelig emballage kan behandles på et genbrugsanlæg og transformeres til et såkaldt sekundært materiale, som kan anvendes til at fremstille ny emballage eller nye produkter. Genanvendt emballage er fremstillet af sekundært (genanvendt råmateriale). Genanvendt emballage er ikke nødvendigvis mulig at genanvende. Emballage er genanvendeligt, når det kan indsamles, behandles og anvendes igen i form af råmaterialer eller produkter. 

 • Hvad er fornybar emballage?

Fornybare materialer kommer fra naturlige ressourcer, der kan fremstilles på ny generation efter generation på bæredygtig vis.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Antalis A/S

Bastrupgårdvej 8-10
7500 Holstebro
Danmark
Antalis A/S

Send til en kollega

0.078