23948sdkhjf

Fart over feltet

| Medlemsnyhed | Indrykket af Kirkholm Maskiningeniører A/S

Vi er vilde med mekanik, fart og spænding. Derfor er vi sponsor for biler i Legend-klassen. Det er nok ikke det sponsorat, der giver mest value for money, men det er helt sikkert noget, der giver underholdning for både tilskuere og deltagere.

Hvad er en Legend car?

Legend car-klassen begyndte i Danmark i 2009 og tæller i dag et af dansk motorsports største løbsfelter. En Legend-racer er bygget op over et rørrammechassis og monteret med et glasfiberkarrosseri – som en 5/8-dels kopi af tredivernes amerikanerbiler ligesom Ford og Chevrolet. Bilerne er ofte udstyret med en Yamaha 1.200 cm3 motorcykelmotor, som yder ca. 150 hk. En Legend-racer vejer ca. 500 kg – 600 kg med chauffør – og har skivebremser foran og tromlebremser i bag.

 Legend Car Cup’en er kendtegnet ved at være en økonomisk overkommelig klasse. Bilerne er forholdsvist billige i både indkøb og i drift, så hvis lysten til motorsport er til stede, er det muligt for de fleste at deltage på et fornuftigt budget.

 Alt i alt er der tale om en lille racerbil bygget over et stålstel med en stiv bagaksel, lidt for små bremser og uden differentiale. Der er plads til én chauffør, rat og pedaler og selvfølgeligelig den obligatoriske brandslukker i selve kabinen. Gearkassen beholder man fra motorcykelmotoren og får dermed en sekventiel gearkasse med 6 fremadgående gear, frigear og intet bakgear. Det giver en ret hurtig acceleration og en topfart på ca. 170 km/timen alt afhængigt af gearing.

 Ret dårlige køreegenskaber

Det, der gør en Legend-racer udfordrende, er, at den som racerbil i virkeligheden ikke kører særligt godt. Det manglende differentiale gør, at den kun nødigt kører rundt i skarpe sving, og de lidt for små bremser betyder, at det kræver mod at bremse sent. Samtidig bliver bilen hurtigt for varm og dermed endnu ringere. Dækkene er altid mønstrede og ens for alle.

Hvis man overkører bilen, bliver både bremser og dæk hurtigt varme. Det gør, at bilen begynder at styre og bremse endnu dårligere – og det betyder hurtigt, at omgangstiderne bliver markant langsommere. I sidste ende handler Legend race mest om kørerens evner, erfaring og mod samt trimning af bilen til den aktuelle bane. Men til syvende og sidst er det den med de største ”løg” og den koldeste hjerne, som vinder.

Hvis du vil se Legend cars i aktion, er der rig mulighed på de danske racerbaner, da de ofte optræder som et meget konkurrencepræget og festligt element på løbsweekender.

Billederne i denne artikel er taget til Classic Race Aahus i september 2021.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Kirkholm Maskiningeniører A/S

Godthåbsvej 33
8660 Skanderborg
Danmark
Kirkholm Maskiningeniører A/S

Send til en kollega

0.079