23948sdkhjf

Grønne ambitioner giver adgang til stærk arbejdskraft  

| Medlemsnyhed | Indrykket af Lyras A/S

Lyras har seksdoblet antallet af medarbejdere på bare et år trods generel mangel på arbejdskraft. Virksomheden forklarer sin succes med sit grundlæggende DNA med fokus på bæredygtighed og CO2-reduktion. 

 ”Vi har ingen problemer med at tiltrække kvalificerede medarbejdere, selvom der er mangel på arbejdskraft. På et år er vi vokset fra syv medarbejdere til 43 plus fire studenteransatte og to praktikanter. Vores dedikerede fokus på at nedsætte CO2-udslippet globalt ved at sænke behovet for energi hos internationale fødevareproducenter tiltrækker de gode ansøgere. De vil gerne være med til at gøre en forskel,” forklarer Rasmus Mortensen, CEO, Lyras. 

Hver tredje rekrutteringsforsøg i Danmark mislykkes som følge af mangel på kvalificeret arbejdskraft ifølge Styrelsen for Rekruttering og Arbejdsmarked. Men ikke hos nordjyske Lyras, hvis prisbelønnede teknologi uskadeliggør bakterier og sporer i fødevarer ved hjælp af teknikken raslysering, som er baseret på UV-lys. Teknologien sparer op til 90 procent energi og 60 procent vand i forhold til traditionel pasteurisering. På grund af den skånsomme behandling bevares fødevarens naturlige næringsindhold, struktur og smag. 

Teknologien er allerede solgt til USA, Australien og Spanien efter at have vakt opsigt i medier over hele verden. Raslysering er lige nu ved at blive installeret på både danske og svenske mejerier. For nylig blev teknologien udvalgt til også at sikre fødevaresikkerheden hos Australiens førende producent af et af verdens dyreste mælkeprodukter, lactoferrin, som bruges i mælkeerstatning til spædbørn. 

Vækster i Aalborg  

Selvom Lyras går målrettet efter verdensmarkedet, har CEO’en ikke planer om at flytte virksomheden fra hverken Danmark eller Aalborg:   

”Lyras skal være placeret, så vores nuværende medarbejdere kan cykle til jobbet. Det kan jeg garantere. Vi har fået så meget støtte lokalt fx gennem Aalborg Universitet, BusinessAalborg og lokale virksomheder,” forklarer Rasmus Mortensen, CEO, fra Lyras’ hovedkvarter, hvor antallet af kvadratmeter fra juni 21 blev ottedoblet som følge af den planlagte vækst.  

Virksomheden, hvor også et godt arbejdsmiljø, fleksibilitet, rummelighed og en gennemsigtig ledelse prioriteres højt, forventer at have mindst 50 ansatte til sommer.  

Fakta om Lyras og raslysering  

Lyras har opfundet en banebrydende teknologi, der inaktiverer mikro organismer i råmælk og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, der kræver at produktet varmes op og køles ned igen. Den nye teknologi hedder raslysering og benytter en UV-lyskilde, kombineret med et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type UV-lys, som mælk eller væske ledes forbi i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Hermed inaktiveres bakterier og sporer effektivt samtidig med, at mælken beholder vitaminer og smag. Teknikken kan også bruges på juice, vin, øl og mange andre flydende væsker og fødevarer.  

 Ordet raslysering   

Ordet pasteurisering kommer fra opfinderen Louis Pasteur, som opfandt en metode til at inaktivere bakterier og sporer i fx mælk ved at varme den op og køle den ned igen. Lyras’ teknologi til at inaktivere bakterier og sporer med UV-lys er før blevet kaldt for ”koldpasteurisering”. Men fordi ordene ”kold” og ”pasteurisering” er modstridende, bruges nu i stedet ordet raslysering. Ordet er skabt af de tre første bogstaver i navnet Rasmus Mortensen, opfinder af teknologien, og ordet lys.    

  

 

 

 

Medlemsnyhed

Indrykket af
Lyras A/S

Lyngvej 3
9000 Aalborg
Danmark
Lyras A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.109