23948sdkhjf

Sprayteknologi er med til at fange CO2 på Amager Bakke

| Medlemsnyhed | Indrykket af mt spray a/s

På Amager Bakke har et pilotanlæg over en periode på ni måneder testet metoden for CO₂-fangst, der skal være med til at nedbringe CO₂-udledning.

Danmark skal i 2030 reducere udledningen af CO₂ med omkring 20 millioner ton, og for at denne målsætning skal lykkes arbejdes der overalt på udvikling af forskellige metoder. En af metoderne er CO₂-fangst, hvor blandt andet sprayteknologi spiller en central rolle. Hos mt spray har vi leveret et UniJet-dysesystem, der er med til at spraye den væske, som fanger CO₂’en i røgen på Amager Bakke.

Sådan fungerer CO₂-fangst
CO₂-fangst fungerer ved at den CO₂-fyldte røg ledes ind i bunden af et højt tårn, der også kaldes en absorber. Røgen stiger herfter opad i tårnet, mens en basisk aminvæske sprayes ned over røgen. Aminerne har den kemiske egenskab, at de binder CO₂ til sig, så den herefter befinder sig i væsken.

Væsken med CO₂ ledes efterfølgende videre til et andet højt tårn – en såkaldt desorber, hvor væsken opvarmes til 105 grader for at frigive CO₂’en. Væsken uden CO₂ strømmer herefter tilbage til det første tårn, og kan her genanvendes på ny til at fange CO₂. Den indfangede CO₂ opsamles og lagres i undergrunden eller anvendes som brændstof. 

UniJet-dysesystem sikrer hurtig og effektiv CO₂-fangst
I forbindelse med projektet var det en udfordring at opnå den rette koncentration af aminvæske, og derfor blev vi hos mt spray kontaktet af bygherre, entreprenør og rådgiver. Efter grundige beregninger leverede vi et UniJet-dysesystem, der med det rette spraymønster, dråbefordeling og spraymængde kunne sikre den rette koncentration.

UniJet-dysesystemet på Amager Bakke leverer spray med små fine dråber, der spredes i en stor vinkel og med den krævede spraymængde i forhold til det tilgængelige tryk. Det fine spraymønster gør det muligt, at opblandingen med aminer og reaktionen med CO₂’en foregår hurtigt og effektivt og med mindst muligt spild af solventer.

Pilotprojekt danner grundlag for fremtidig CO₂-fangst
Resultatet af pilotprojektet blev en fangst på op til et ton CO₂ pr. dag. Planen er at bygge et full-scale anlæg, som fanger stort set al CO₂ fra røggasserne på Amager Bakke – svarende til ca. 500.000 tons CO₂ pr. år.

Spørg os om dyser og få kompetent rådgivning og sparring
Hos mt spray har vi ekspertviden om den nyeste sprayteknologi og tilbyder et bredt udvalg af hulkegledyser til forskellige opgaver. Udforsk vores udvalg af hulkegledyser eller kontakt os for råd og vejledning om den optimale løsning til din applikation.

Medlemsnyhed

Indrykket af
mt spray a/s

Symfonivej 37
2730 Herlev
Danmark
mt spray a/s

Send til en kollega

0.079