23948sdkhjf
Del siden
Annonce

De 5 største udfordringer ved mykotoksinanalyser

Mykotoksiner er et af de vigtige emner inden for fødevaresikkerhed. Analyserne af dem giver imidlertid nogle udfordringer, da både ekstraktion og detektion er en vanskelig opgave, og derfor bliver mykotoksiner nogle gange ikke opdaget.

Hvordan overvinder du udfordringerne med analyse af mykotoksiner?
Få her et overblik over, hvilke 5 udfordringer du kan møde i forbindelse med at lave dine mykotoksinanalyser, og ikke mindst hvordan du overvinder dem!
 
1. Matrixen er kompleks
Nogle mykotoksinanalyser kan være en stor udfordring, fordi de er komplekse. Mykotoksiner kan være til stede i vidt forskellige fødevarer, herunder korn, nødder, kaffe og mejeriprodukter. Nogle matrixer, såsom krydderier, indeholder forstyrrende stoffer, gør analysen vanskelig.

Løsning:
Den mest effektive løsning til komplekse matrixer er immunoaffinitetskolonner. Læs mere om immunoaffinitetskolonner her.

_____________________________________________________________________________

2. Prøven er ikke repræsentativ
En anden vanskelighed er, at mykotoksiner er ujævnt fordelt i fødevarer. Enkelte steder i partiet kan koncentrationen være meget høj, mens resten af partiet kan være upåvirket. Repræsentativ stikprøveudtagning er derfor afgørende. I produkter med store komponenter, såsom figner eller nødder, er skimmelsvampe fordelt særligt heterogent, hvilket gør det endnu mere kompliceret. Prøvemængderne skal derfor være større end for produkter med en mindre partikelstørrelse i henhold til forordning (EF) nr. 401/2006.

Løsning:
Det er vigtigt at udtage prøver fra alle dele af det modtagne parti af varen. Prøverne kombineres derefter og neddeles, til man ender med en håndtérbar mængde, som derefter formales.

_____________________________________________________________________________

3. Prøveforberedelsen er ikke udført korrekt
Før hver analyse skal prøven forberedes tilstrækkeligt. Afhængigt af matrix og analysemetode, kan der være krav til partikelstørrelse og ekstraktion, dette vil være specificeret i det tekniske datablad, som følger med et testkit. For komplekse matrixer, såsom krydderier, er dette typisk ikke tilstrækkeligt.

Løsning:
Det er vigtigt at være opmærksom på de forskellige ekstraktioner, som er beskrevet i de separate protokoller. For komplekse matrixer gælder det, at oprensning på immunoaffiniteteskolonner kan være en fordel.

_____________________________________________________________________________

4. Koncentrationen er under detektionsgrænsen
Før hver analyse skal prøven forberedes tilstrækkeligt. Afhængigt af matrix og analysemetode, kan der være krav til partikelstørrelse og ekstraktion, dette vil være specificeret i det tekniske datablad, som følger med et testkit. For komplekse matrixer, såsom krydderier, er dette typisk ikke tilstrækkeligt.

Løsning:
Det er vigtigt at være opmærksom på de forskellige ekstraktioner, som er beskrevet i de separate protokoller. For komplekse matrixer gælder det, at oprensning på immunoaffiniteteskolonner kan være en fordel.

_____________________________________________________________________________

5. Der kan være flere mykotoksiner til stede
En yderligere vanskelighed er, at der er et stort antal forskellige mykotoksiner. Der kendes i dag mere end 300 typer af svampegifte, hvoraf dog kun nogle er reguleret ved lov. Flere typer mykotoksiner kan optræde samtidigt; det er ikke usædvanligt at finde forskellige trichothecener i ét produkt. Nogle år er der for eksempel påvist betydelige niveauer af T-2/HT-2-toksin ud over DON i nogle regioner.
Andre varer kan indeholde Okratoksin sammen med Aflatoksin. At teste fødevarer og foder for et enkelt mykotoksin er derfor nogle gange ikke tilstrækkeligt.

Løsning:
Der kan være lovgivningsmæssige krav til flere forskellige mykotoksiner i samme matrix. Og selvom der ikke er krav, kan der stadig være en risiko for tilstedeværelse af mykotoksiner – specielt vejret under vækst og høst af afgrøder, er afgørende for, om de dannes. Som en undtagelse hertil er Okratoksin, som typisk først dannes under lagring. En mulighed, når der skal analyseres for flere forskellige toksiner er, at oprense på flere forskellige kolonner “i tandem”med efterfølgende kørsel på LC-MS.

______________________________________________________________________________

Mykotoksinanalyser må ikke ignoreres - lad os hjælpe
Som det fremgår kan mykotoksiner være en svær størrelse at have med at gøre, men ikke dermed sagt, at dette blot må ignoreres, da mykotoksiner er væsentlige at forholde sig til i forhold til at sikre sig, at der er kontrol over fødevaresikkerheden.

Læs mere om mykotoksiner her.

Lad os hjælpe dig
Er du i tvivl om det mindste i forbindelse med dine mykotoksinanalyser, så kontakt endelig vores produktspecialist, Cristiana, på tlf. 25948086 eller e-mail: cristiana@fooddiagnostics.dk.

Hun kan være med til at lave en behovsafdækning med jer, så I får en løsning, der passer til lige netop jeres situation.

Food Diagnostics A/S
Søndre Kajgade 7-9
8500 Grenaa
Norddjurs Kommune
Danmark
CVR nummer: DK26846358
P nummer: 1009409234

Send til en kollega

0.047