Fødevareegnet protein fra sukkerroetoppe
Med afsæt i projektet SUBLEEM 2.0, hvor vi på Teknologisk Institut udviklede bioraffineringsinfrastruktur og -processer til udtrækning af protein og fibre fra bl.a. sukkerroeblade, vil dette nye projekt analysere potentielle teknikker til yderligere oprensning og udvikling af protein-produktet fra roetoppe.
Sukkerroeproduktion er en af de centrale afgrøder i region Sjælland, og sukkerroer er suverænt den største CO2-optager af de danske afgrøder. Selve roen udnyttes i stor stil men i forbindelse med den årlige produktion af 34.000 ha sukkerroer, akkumuleres der over 68.000 tons bladmasse (tørstof). Med et indhold på 15% protein i bladtoppen er det med et lavt estimeret udbytte på blot 25 % muligt at opnå en produktion på 2.500 tons protein årligt fra en ressource som i dag blot pløjes ned i jorden i forbindelse med optagning af roerne.
— Ved at udnytte roens bladtop, som i dag blot pløjes ned i jorden, er det muligt at opnå 2500 tons protein årligt. Merudnyttelse af rest- og sidestrømme er en af de helt centrale udfordringer for at imødekomme stigende efterspørgsel på fødevareprotein. Her udnytter vi bioraffinering for at nå i mål, fortæller Beatriz Chambel, konsulent på Teknologisk Institut.
Især hvid(grøn-)protein (rubisco) og kostfibre er interessante produkter ift. at skabe en fornuftig og økonomisk bæredygtigt forretningsplan. Indledende funktionalitetsanalyser af proteinfraktionen viser god opløselighed ved pH 4.0 – 8.0, god gelering, emulgeringskapacitet og vandbindingsevne, hvilket gør den egnet til flere fødevaremæssige formål f.eks. som erstatning for æg. Produktet har dog stadig behov for udvikling, da der i forhold til markeds- og forbrugerpræferencer er et kritisk behov for at optimere på smag, lugt og farve. Der vil derfor i dette projekt blive udviklet på de enkelte enhedsoperationer, og udviklet og vurderet ift. nye potentielle teknikker til yderligere oprensning og udvikling af protein-produktet fra roetoppe, så det kan skabe fundamentet for nye fødevareprodukter.
Mål og ambitioner for projektet:
- Udvikle en proces til proteinekstraktion fra roetoppe, der opfylder forbrugernes krav (sensoriske og funktionelle egenskaber).
- Evaluere forskellige potentielle teknologier til proteinoprensning og optimering af det endelige proteinprodukt.
- Facilitere en bæredygtig, grøn omstilling inden for primær- og fødevareproduktion ved at udnytte de resterende sidestrømme.
Ved spørgsmål vedrørende projektet kan Beatriz Chambel, konsulent ved Teknologisk Institut, kontaktes på mail (bcv@teknologisk.dk) eller telefon (+45 72 20 21 56).