Pure Shots produktoptimerede med sensoriske tests
Pure Shots kom til Teknologisk Institut og fik hjælp til at forbedre deres produkt på holdbarhed og smag, inden det kom ud på markedet.
At udvikle et nyt produkt er en længere proces, og på Teknologisk Institut møder vi virksomheder på mange forskellige tidspunkter i deres rejse med produktudvikling.
I begyndelsen af 2021 startede et nyt samarbejde mellem Teknologisk Institut og Pure Shots, der producerer shots baseret på naturlige ingredienser. Udgangspunktet for samarbejdet var egentlig at udvikle et helt nyt produkt. Men det tog den drejning, at vi hjalp med at forbedre et af deres eksisterende produkter, der var længere i udviklingen, men endnu ikke var på markedet. Nemlig Pure Shots Æble.
— Når vi kun arbejder med naturlige ingredienser, kan det give fødevaren kvalitetsproblemer over tid. Derfor har vi i projektet arbejdet sammen med Pure Shots om at forlænge kvaliteten uden at tilsætte E-numre, fortæller Kasper Stranddorf, konsulent hos Teknologisk Institut.
Smagen kan ændre sig over tid
Kvaliteten af æbleshottet er valideret med gaskromatografi. Her blev der undersøgt, hvilke kemiske forbindelser der omdannes over tid, som har en negativ indflydelse på smagen af det endelige produkt, imens det står på hylden i butikken eller i barskabet hos forbrugeren.
Opskriften blev herefter justeret uden brug af tilsætningsstoffer, så produktet har en naturlig smag af æble igennem hele holdbarhedsperioden.
Eksempelvis bestod shottet oprindeligt af de to smage æble og kvæde. Men da recepten havde stået længe ved stuetemperatur, overtog kvæden smagen fra æblet. Pure Shots endte med at tilføje vanilje i stedet og lade den være den anden smagsgiver.
Er forbrugerne klar?
Foruden kvaliteten på produktet har vi også samarbejdet om det visuelle udtryk på produktet og bidraget med viden omkring mulige smagssammensætninger. I sidste ende er det forbrugerne, som afgør, om et produkt er godt eller ej. Derfor var Pure Shots også en tur forbi vores smagstestere til sensorisk testning.
— Det har været rigtig sjovt at læse kommentarerne fra de sensoriske tests. Forbrugerne er vant til, at shots har en klar skarp farve. Men nu er de blevet vant til at se økologisk og ufiltreret juice, så de tager bedre imod de naturlige shots, siger Lasse Rishøj Hansen, produktionschef hos Pure Shots.
Vigtig læring til næste gang
Der er forskellige fremgangsmåder, når vi kører sensoriske tests, og det er ikke ens, hvad der fungerer for alle virksomheder. I dette projekt havde Pure Shots medbragt otte produktprøver for at få undersøgt så mange parametre som muligt.
Hos Pure Shots er de efter projektet med æbleshottet – som nu er på markedet – blevet klogere på, hvordan de bedst kan gribe en sensorisk test an i fremtiden.
— Havde vi uendelige mængder penge og tid, så ville jeg jo teste hele verden. Det er svært at vælge ud, hvad der giver den bedst mulige information for mindst tid og penge. Jeg tror, at den vigtigste læring for os har været, hvordan vi kan splitte det mere op næste gang. fortæller Lasse Rishøj Hansen.
Vi har på Teknologisk Institut stor erfaring inden for alle facetter af produktudviklingen. Du kan blandt andet kontakte Maja Krogsøe Skou, konsulent på Teknologisk Institut, på mail (maks@teknologisk.dk) eller telefon (+45 72 20 13 45), hvis du mangler sparring på din produktudvikling eller råd til sensoriske test.