23948sdkhjf

Gravlund i samarbejde om fornyet designklassiker

| Medlemsnyhed | Indrykket af Gravlund Industrigummi A/S

Med relanceringen af Poul Kjærholms ikoniske PK-0 stol har Fritz Hansen Furniture kombineret klassisk design fra 1952 med moderne materialevalg.

I samarbejde med Gravlund Industrigummi er den danske designklassiker blevet til et anvendeligt stilikon til dagligstuen.

Product Development Engineer Aleksandar Lazic havde én stor udfordring foran sig, da klassikeren skulle gentænkes i forbindelse med virksomhedens 150-års jubilæum. Møblet skulle kunne holde til at blive brugt:

- Den oprindelige udgaves største svaghed var samlestykkerne i krydsfinér, da stolens design betyder at dette element er udsat for en del vibrationer og belastninger. For at give jubilæumsudgaven en opgradering valgte vi ret tidligt i processen at kigge nærmere på at optimere dem, fortæller Aleksandar Lazic, der hurtigt kiggede i retning af at udskifte træklodserne med et vibrationsdæmpende materiale.

En anden detalje, som tidligt i designprocessen blev lagt fast, var farven på vibrationsdæmperne. Et kig på de originale tegninger gav et indblik i Poul Kjærholms oprindelige tanker med stolen:

- Da vi kiggede på tegningerne, lagde vi mærke til at der var markeret en detalje omkring samlestykkerne. PK har haft en tanke om at de skulle have en helt bestemt rød farve, og dén detalje tog vi med videre i processen med behovet for at finde et materiale, som effektivt kunne indfarves, fortæller Aleksandar Lazic, der tog kontakt til Gravlund Industrigummi tidligt i forløbet - ikke mindst fordi den danske gummiproducent i forvejen leverer gummidele til andre møbler.

Flere gummityper og hårdheder har været oppe at vende i processen, og med så specielt et produkt skal materialevalget sidde lige i skabet:

- Vi har i Fritz Hansen et princip om ikke at anvende PVC i vores produkter, så det udelukkede visse materialer. Samtidig skulle materialet kunne indfarves i den unikke røde farve, og holdbarheden skulle være helt i top, fortæller Aleksandar Lazic, som endte med at vælge EPDM-gummi, der blandt andet er kendt for sin indfarvningsevne.

- Jeg har haft et meget tæt samarbejde med Mads Gravlund i hele projektet, og vi har haft stor glæde af hinandens kompetencer. Mads besøgte os på fabrikken for at sætte sig ind i vores produktionsmetoder, og han har løbende suppleret med idéer til at få kvaliteten af slutproduktet helt i top. Det har været et projekt, som jeg tror at vi begge har været glade for at arbejde med.

Der gik ikke lang tid fra de første møder til de første prototyper blev leveret til test hos Fritz Hansen. Det færdige resultat lever da også fuldt op til både egne og omverdenens forventninger. PK0-A har allerede modtaget den første designpris fra det anerkendte livsstilsmagasin, Robb Report, og Aleksandar Lazic er overbevist om at PK0 A bliver et møbel, som vil blive brugt af fremtidige købere:

- Når vi laver genfortolkninger af designklassikere, er målet altid at holde os helt tæt på designerens originale tanker og tegninger samtidig med at møblet skal leve op til moderne krav om kvalitet og brugbarhed. Med PK0A har vi holdt os meget tæt på Poul Kjærholms oprindelige tegninger - og vi står nu med en stol, som kan holde til at blive brugt hver dag i generationer fremover.

Om Gravlund Industrigummi:

  • Egen produktion i Ballerup ved København sikrer fleksibilitet og hurtig reaktionsevne, både ved udvikling, produktion og levering. Vi benytter os udelukkende af europæiske gummiblanderier som garant for ensartethed og høj kvalitet i det færdige produkt.
  • Certificeret i ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 og ISO 45001:2018.
  • Opretholder for 8. år i træk den højeste kreditrating, AAA.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Gravlund Industrigummi A/S

Industriparken 10-14
2750 Ballerup
Danmark
Gravlund Industrigummi A/S

Send til en kollega

0.078