23948sdkhjf
Del siden
Annonce

ABB vinder ordre på offshorevindforbindelse til en værdi af 1 mia. dollars

HVDC Light-forbindelsen skal forbinde havmølleparker i Nordsøen til det tyske elnet.

ABB, som er førende inden for kraft- og automationsteknologier, har vundet en ordre på cirka 1 milliard dollars fra den hollandsk-tyske elnetoperatør TenneT på en højspændings-forbindelse, som skal tilslutte vindkraft fra Nordsøen til elnettet på det tyske fastland.
Det er den største kraftoverføringsordren i ABB’s historie, og omfatter verdens største HVDC-forbindelse (high voltage direct current) til havs. Forbindelsen vil være på mere end 900 megawatt (MW), og skal minimere energitab til mindre end 1 % for hver transformer-station. Den færdige forbindelse vil kunne levere vindkraftbaseret grøn energi til mere end 1,5 mio. husholdninger.

ABB skal udvikle, bygge, levere og installere offshore-platformen, transformerstationerne til havs og på land, samt sø- og landkabelsystemerne. ABB’s innovative og miljøvenlige HVDC Light-teknologi skal transportere kraft fra 400 MW-havmølleparken Gode Wind II og andre havmølleparker til en offshore HVDC-transformerstation. Derfra fortsætter overførslen gennem 135 km sø- og landkabel til en landbaseret HVDC-transformerstation ved Dörpen i Tyskland. Her vil yderligere en transformerstation sende energien videre til det tyske elnet.

”Havmølleparker er en stadig væsentligere kilde til vedvarende energi i Europa, og bidrager til at nå målene for udledning og reducere miljøpåvirkningen”, siger Peter Leupp, som er leder af ABB’s Power Systems division. ”Gennem store investeringer har ABB opnået en unik position, med egen produktion af transformerstationer, kabler og halvledere. Dette udgør hovedkomponenterne i HVDC-forbindelser.”

HVDC Light-forbindelsessystemer giver adskillige miljømæssige fordele såsom neutrale elektromagnetiske felter, oliefri kabler og kompakte transformerstationer. Det er den ideelle løsning til at forbinde fjerntliggende havmølleparker med elnetværk på fastlandet ved at eliminere de afstandsmæssige begrænsninger, samtidig med at man sikrer en robust ydeevne og minimale strømtab. Kabelspændingen på 320 kilovolt bliver den højeste som nogensinde har været til HVDC-overførsel med plastisoleret kabel.

Når forbindelsen sættes i drift i 2015 vil den reducere den årlige CO2-udledning med mere end tre mio. tons ved at erstatte fossile brændstoffer med vindkraft. I dag har Tyskland en installeret vindkraftproduktion på mere end 27 gigawatt, og det dækker cirka 8 % af landets energibehov. Planen er at fordoble dette inden 2020. Dette er ABB’s tredje ordre til offshore-vindforbindelser i Tyskland, efter 800 MW-forbindelsen Dolwin1 (2010) og det tidligere projekt BorWin1.

ABB (www.abb.com) er førende inden for kraft- og automationsteknologier, der forbedrer forsynings- og industrivirksomheders ydeevne med mindst mulig påvirkning af miljøet. ABB-koncernen opererer i omkring 100 lande og beskæftiger cirka 124.000 medarbejdere.

ABB A/S
Lautrupvang 8
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31371716
P nummer: 1002887225

Send til en kollega

0.062