23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Konference om sikker fjernstyring af maskiner

Flere og flere maskiner får installeret mulighed for fjernovervågning (Remote access), så man kan overvåge maskiner hjemme fra stuen, eller klare den australske kundes problemer uden at skulle i lufthavnen.

Der er også mange maskiner der har mulighed for at de kan styres hjemmefra (Remote control). Det stiller dog langt skrappere krav til maskinens og styresystemets indretning, hvis man skal være sikker på ikke at kunne skade personer i den forbindelse.

Der er i maskinbranchen en stor interesse for fjernstyring, men reglerne for sikker indretning er ikke helt enkle. Maskinsikkerhed ApS er konsulenter i maskinsikkerhed, og har erfaring for, at personsikkerheden sjældent er varetaget, når man indfører fjernstyring. Det kræver en meget grundig risikovurdering, samt et rigtigt godt og sikkert design af maskinen og overvågningssystemet.

- De fejl vi oftest finder, er at maskiner kan styres fra to steder på en gang, f.eks. et procesanlæg, der kan styres fra kontrolrummet samtidig med der er lokal styring. I de bedre tilfælde er der kun en operatør af gangen, men adskillelsen ligger i en PC, hvor hverken PC eller program er egnet til at håndtere personsikkerhed.

De fleste af de "nærved ulykker" vi kender, kommer fra indsættelse af nye programmer i robotter, uden at der er foretaget hverken risikovurdering eller kontrol af det nye program før det sættes i kraft. Heldigvis resulterer det normalt i at "robotten kigger ud af sin indhegning" før vi har personskader, siger Hans Morten Henriksen, Maskinsikkerhed ApS.

- De alvorligste tilløb har vi dog fundet, hvor man automatiserer maskiner der i deres risikovurdering forudsætter at operatøren har fuldt opsyn. Først automatiserer man, og senere indfører man fjernstyring, uden at risikovurdering, og indretning, følger med.

- For at hjælpe vores kunder med at bygge sikre maskiner har vi brugt en del tid på at definere et forslag til Maskindirektivets indretningskrav til maskiner med fjernkontrol, da det ikke lige er beskrevet i hverken direktivet eller en enkelt standard. Det tør vi så give et bud på nu.

Konference om "Maskindirektivets krav til styring" afholdes på HI-messen. Maskinsikkerhed Aps afholder, i samarbejde med INS Scandinavia ApS, gratis konference om Maskindirektivets krav til "Fjernstyring af maskiner"

Se mere om Maskinsikkerhed ApS på www.maskinsikkerhed.dk

Maskinsikkerhed ApS
Lejrvej 17
3500 Værløse
Furesø Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30553675
P nummer: 1013407483

Send til en kollega

0.046