23948sdkhjf
Del siden
Annonce

DHI: International viden om byggeri ved kyster

Hvad betyder vandstand, strømforhold og bølger for mulighederne for at bygge ved kysterne? Det ved GTS-instituttet DHI – og den viden er anerkendt og benyttet af både danske og internationale rådgivere.

Hasløv & Kjærsgaard er et dansk arkitekt- og planlægningsfirma med 20 medarbejdere og en af de mindre danske virksomheder, der har haft effekt af DHI’s kompetencer på området.

Fra slutningen af 1970’erne begyndte tegnestuen at arbejde med lystbådehavne, kyster og strande. I dag er omkring 2/3 af de samlede aktiviteter knyttet til ”vandopgaver” både som udviklings-, planlægnings- og designopgaver. Det var i forbindelse med tegnestuens første større havneopgave, at arkitektfirmaet mødte DHI, som var tilknyttet som rådgiver i forhold til kystens udvikling.

”Allerede dengang var det unikke ved DHI, at de med deres forskning i kysttekniske processer kunne forklare, hvorfor en kyst ser ud, som den gør – og hvordan den ændrer sig, hvis man laver om på noget. Det gav os mulighed for at udvikle nye, alternative design til havne og kystanlæg, som man på det tidspunkt ikke havde set før. Vores idégrundlag og tilgang var - og er stadig - at vi vil designe med naturen og ikke imod den”, siger Dan Hasløv.

Med DHI fik Hasløv & Kjærsgaard en samarbejdspartner, der allerede i skitseringen kunne deltage i diskussionerne, og som med en teoretisk tilgang kunne eftervise realistiske løsninger og dokumentere projekterne. Derfor har samarbejdet nu mere end 40 år på bagen. Det er efterfølgende blevet til adskillige havne- og kystprojekter præget af naturdesign.

”Et af de nyere projekter, hvor vi har samarbejdet tæt med DHI, og som vi er stolte af, er Amager Strandpark. Det var en stor teknisk udfordring at designe standen, og jeg er sikker på, at den viden, som DHI igennem årene har udviklet, var en særdeles vigtig faktor for, at opgaven blev en succes med laguner, god vandkvalitet og flotte strande”, fortæller Dan Hasløv.

Softwaremodeller giver viden om kystens udvikling

En af DHI’s stærkeste kompetencer i forhold til at bygge ved kyster er deres kommercielle softwaremodeller, som kan bruges til bl.a. at regne på bølger, strøm, sandtransport og vandkvalitet. Softwaremodellerne er blevet videreudviklet siden 1980’erne, hvor en af de første computermodeller blev introduceret.

Men det er ikke muligt at hvile på laubærerne. Den position, som DHI har opbygget, kræver, at GTS-instituttet kontinuerligt udvikler sin viden i takt med de teknologiske muligheder.

Læs hele artiklen på GTS-nettets hjemmeside

GTS-foreningen
Gregersensvej 3
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84807915
P nummer: 1002704477

Kontaktperson

DC
Dorthe Christiansen
Informationschef
+45 45162624 info@gts-net.dk

Send til en kollega

0.031