23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Lede investeringer på rette spor

En forøgelse af produktionskapacitet kræver ikke ubetinget købet af nye maskiner. For en produktivitetsgevinst på op til 85 procent kan også realiseres med de rigtige værktøjer og en egnet software.

Ordrebøgerne er fulde og kapacitetsgrænsen er nået. For virksomheder, der befinder sig i denne situation, er spørgsmålet: Købe nye maskiner eller findes der muligheder for at udnytte den bestående maskinpark bedre? De findes. Et eksempel er produktionsmetoden „Parabolic Performance Cutting“, der kan fremskynde sletbearbejdningsprocessen med op til ni-dobbelt. 

Udbygge kapaciteten yderligere eller afvise ordrer? Mange virksomheder er i et dilemma: Med hver afviste ordre stiger faren for ikke at blive taget i betragtning af ordreafgiveren i fremtiden. Altså bliver man i princippet nødt til at tage imod enhver ny ordre. Men på et eller andet tidspunkt støder maskinparken på sine grænser. Hvad så? Kan det betale sig at købe en yderligere maskine uden sikkert at vide, hvor længe efterspørgselsboomet varer? Desuden går der mellem ordre og levering af en maskine flere måneder. Kommer den nye maskine altså tids nok til at klare flaskehalsen? Spørgsmål som disse giver til tider produktionsledere søvnløse nætter. For nye maskiner betyder betragtelige investeringer – ofte i millionhøjde – de forlanger plads, kræver personale, der kan betjene dem, og de er ikke straks klar til brug. Alternativer, der gør det muligt at udnytte de bestående resurser markant bedre med relativt lave investeringer og uden tab af tid, står derfor højt i kurs. PPC-fræsning  (Parabolic Performance Cutting) er en af dem. Der findes allerede succeshistorier. Således  har for eksempel Koller Formenbau GmbH fra Dietfurt i Altmühldal ved hjælp af PPC-fræsere fra Hoffmann Group reduceret den nødvendige arbejdstid til sletbearbejdning af standardflader fra 100 til 15 timer. 

Massivt reducerede produktionstider
Parabolic Performance Cutting (PPC) betegnes også som parabolfræsning. Ved PPC-værktøjer er fræsernes hovedskær konciperet bueformet som ved en helradiusfræser, som en del af en cirkel. Mens ved en klassisk helradiusfræser værktøjets virkeradius kun svarer til den halve diameter, opnår PPC-værktøjer med op til 1000 millimeter en betydeligt større  virkeradius og dermed en betydeligt større indgrebslængde til emnet. I sammenligning med en helradiusfræser opnår parabolfræseren ved sammen værktøjsdiameter et op til ni-dobbelt  større linjespring samt en lavere belastning af værktøj og maskine. Hvis der arbejdes med det samme linjespring, kan man derimod opnå en op til 80-dobbelt overfladekvalitet. Hoffmann Group tilbyder i øjeblikket en portefølje med virke radiusser på op til 1000 millimeter. Man kan forestille sig endnu større radiusser og det kan også realiseres på værktøjets side, dog bliver skæretrykket så meget højt på grund af den meget lange indgrebslængde. På grund af den resulterende fortrængning af værktøjet lider præcisionen, som man naturligvis ikke kan undvære i sletbearbejdningsprocessen. For at kunderne kan profitere optimalt af PPC, stiller Hoffmann Group til bestemte anvendelser og på forespørgsel desuden specialudførelser til rådighed med virkeradiusser, der ikke findes i stardard-
programmet. For komplet at kunne udnytte fordelene ved PPC kan det nemlig også vise sig at en radius på 700 eller 800 millimeter er den bedste løsning. Det afhænger ofte ikke kun af emnet men også af maskinen. 

Forskellige former og angrebsvinkler
Parabolic Performance Cutting (PPC) er specielt effektiv, hvis værktøjet passer præcist til emneoverfladen. Til optimal bearbejdning af emner og friformflader med meget komplekse  overfladegeometrier kan det derfor – alt efter krav – være nødvendigt at bruge op til fire  forskellige værktøjsformer. For flader med blokeringskonturer, store flader, dybe gruber eller bundflader kræver hver især forskellige værktøjsformer. Hos Hoffmann Group findes der derfor aktuelt følgende hovedskærsformer: „lige“, „tangential“, „konisk“ og „stump-konisk“, og alle er specialiseret til bearbejdning af bestemte flader. Ved alle former undtagen den lige form stilles værktøjet for øvrigt principielt skævt – og også den valgte angrebsvinkel gør en forskel. Derfor findes der hos Hoffmann Group koniske og stump-koniske PPC-fræsere i tre forskellige angrebsvinkler. Således kan programmøren anvende den passende fræser optimalt til hans konkrete anvendelsestilfælde. Alt efter emne kan man for eksempel ved hjælp af en stejlere angrebsvinkel undgå blokeringskonturer.  Det er derimod nødvendigt at vælge et værktøj med større angrebsvinkel, hvis maskinen har en stor spindelkasse. 

CAD/CAM med værktøjsdatabase
I modsætning til helradiusfræsning stiller PPC desuden højere krav til softwaren. På grund af de mere komplekse værktøjsformer er PPC kun mulig i kombination med en CAM-software, der tilbyder strategien „parabolfræsning“ som option. Derudover skal softwaren have en værktøjsdatabase, hvor PPC-værktøjernes præcise geometrier er gemt.
Og fordi værktøjerne ved PPC stilles skævt til emnet, fungerer denne metode kun i kombination med en 5-akset-fræsemaskine. Med flere og flere af disse maskiner kommer  PPC-fræsningen nu op i omdrejninger. Dertil skal der ikke altid tvingende arbejdes 5 akset simultant. Ofte kan afformningsskråninger også efter værktøjets angreb bearbejdes med 1 eller 2 klemte akser for at kunne opnå bedre resultater. Tidligere fandtes der kun få softwareprogrammer med funktionen „parabolfræsning“. Det har også ændret sig i mellemtiden. Koller Formenbau havde for eksempel allerde en 5-aksemaskiner samt softwaren Hypermill i anvendelse og ledte derfor kun efter de passende parabolfræsere. Med overskueligt arbejde kunne virksomheden realisere op til 85 procent produktivitetsgevinst og derfor øge deres kapaciteter markant uden at købe en ny maskine. 

Voksende anvendelsesområde
Et klassisk anvendelsesområde for PPC er sletbearbejdningen af komplekse emner og  friformflader i maskinkonstruktion samt i værktøjs- og formkonstruktion. Dog bruges PPC  også mere og mere i medikoteknik, turbineteknik og luft- og rumfart. Et relativt ungt  anvendelsesområde er for eksempel finishbearbejdning af emner, der er produceret vha. en additiv produktionsmetode. Med 3D-print kan man producere specielt komplekse emner i kun et eneste produktionsskridt. Dog har emner fra 3-printere slet ikke en funktionsflades overfladekvalitet. Her er man nødt til at efterbearbejde. PPC er ligefrem prædestineret dertil. Og fordi der ved 3D-printmetoden ofte anvendes forskellige materialer, udvider Hoffmann Group deres PPC-fræserfamilie til bearbejdning af yderligere materialer. På AMB 2018 blev  PPC-fræsere til bearbejdning af aluminium for første gang introduceret. De nye fræsere er  særligt skæredygtige og kan også bruges til bearbejdning af kunststof. Den allerede  eksisterende portefølje til universel anvendelse blev dermed udvidet signifikant. 

Facit
Virksomheder, der leder deres investeringer på alternative spor, kan med relativt lave   omkostninger også opnå betragtelige kapacitetsforøgelser uden udvidelse af deres maskinpark. Den CAM-styrede produktion ved hjælp af Parabolic Performance Cutting er et sådant alternativ. Den gør det muligt at opnå ægte produktivitetsspring med relativt overskuelige investeringer i software og værktøjer.

Hoffmann Group
Herbert-Ludwig Str. 4
28832 Achim
Tyskland
CVR nummer: DE812098341

Kontaktperson

Send til en kollega

0.049