23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Ole skal sikre lovgivning i hele verden for nordjysk vækstkomet 

Lyras har ansat den erfarne ekspert i fødevarekvalitet og lovgivning, Ole Knudsen, til at sikre global godkendelse af teknologien raslysering, der sparer markante mængder energi og vand i forhold til gammeldags pasteurisering. Raslysering bygger på UV-lys, som allerede er godkendt til brug i en lang række delprocesser i fødevareproduktion. Men endnu er ikke al international lovgivning helt up to date i forhold til de nye muligheder. 

Ole Knudsen, tidligere sektorchef indenfor fødevareproduktion hos Bureau Veritas, er blevet en del af teamet hos Lyras, den nordjyske vækstkomet, som har udviklet en energi- og vandbesparende erstatning for varmebehandling af fødevarer. Ole Knudsens hovedopgave bliver at få styr på den globale lovgivning indenfor fødevareproduktion og medvirke til, at raslysering i alle kategorier godkendes som erstatning for den 160 år gamle teknik pasteurisering. 


“Jeg er i dialog med mange forskellige landes myndigheder omkring regler og godkendelser på området for flydende fødevarer,” fortæller Ole Knudsen og fortsætter: “UV-lys, som raslysering bygger på, er 100 procent anerkendt til at eliminere bakterier og sporer i fx vand. Men det er stadig nyt, at man med raslysering også kan kvalitetssikre ikke-gennemsigtige væsker som fx juice, valle, saltlage og mange andre væsker. Så selvom der allerede er regulatorisk godkendelse for adskillige anvendelsesmuligheder, er alle landes lovgivning endnu ikke helt up to date på området. Derfor undersøger jeg procedurerne for yderligere godkendelse, hvor det er nødvendigt. Jeg ser også på, hvordan vi kan argumentere ved hjælp af forskning, i samarbejde med kunder, universiteter og andre forskningsinstitutter.” 


Store anvendelsesmuligheder for raslysering 
Ole Knudsen er et kendt ansigt på Danmarks mejerier. Han har arbejdet med kvalitetskontrol og fødevarelovgivning siden år 2000, bl.a. som leverandørauditor hos Coop, Rynkeby og Klovborg og som mejeriingeniør hos bl.a. Arla. Han bor i Femmøller på Mols og blev uddannet mejerist i 1985 og derefter mejeriingeniør fra Landbohøjskolen i 1991.  
I sit nye job har Ole Knudsen allerede nået at søge om flere godkendelser i Tyskland, Canada og USA. Han siger:  
”Jeg ser megastore anvendelsesmuligheder for raslysering. Men at få godkendt en ny teknologi som erstatning for lovpligtig pasteurisering er ikke gjort på kort tid. Så vi undersøger også, om der er grønt lys for kombinationer af raslysering og fx baktofugering. Med den gode drabseffekt ved raslysering kunne vi måske også på sigt løse udfordringer med patogener, som ellers er svære at få has på. “ 


Prisbelønnet og populær                                                                                                                                
Raslysering inaktiverer effektivt bakterier og andre mikroorganismer i væsker og sparer samtidig 60 til 90 procent af den energi, som pasteurisering kræver. Produktets smag og struktur bevares, da opvarmning undgås. Med raslysering kan fx et mejeri med et enkelt anlæg fra Lyras nedsætte sit energiforbrug og dermed CO2-udslip årligt med ca. 850 tons. Det svarer til 164 ture rundt om jorden i en almindelig familiebil.  
Lyras’ mål er at implementere raslysering i fødevareproduktion over hele verden og dermed både bidrage til at reducere verdens samlede CO2-udledning og til at øge fødevaresikkerheden markant globalt. Virksomheden er hædret med adskillige priser, bl.a. titlen EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact og prisen Sustainable Food Processing 2022.  Den globale efterspørgsel på raslysering er stærkt stigende. Teknologien er solgt i USA, Tyskland, Australien, Spanien, Sverige og Danmark.   

 
Fakta om Lyras og raslysering  
Lyras har udviklet den banebrydende teknologi, raslysering, der inaktiverer mikroorganismer i drikkevarer og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering og filtrering. Med raslysering spares derfor mellem 60 og 90 procent energi og 60 til 80 procent vand i forhold til traditionel pasteurisering. Hvis fx et mejeri, som producerer 40 tons valle i timen, går over til raslysering i stedet for traditionel pasteurisering, vil det (baseret på EU gennemsnit) udlede ca. 850 tons CO2 mindre om året. Det svarer til energiforbruget ved at køre 164 gange rundt om jorden i en almindelig familiebil.    
Raslysering benytter en UV-lyskilde, kombineret med et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type UV-lys. Væsken ledes forbi lyskilden i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Dermed inaktiveres bakterier effektivt. Samtidig bevares mere af den oprindelige smag samt vitaminer og proteiner.  
 

Lyras A/S
Lyngvej 3
9000 Aalborg
Aalborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40222103
P nummer: 1024364662

Kontaktperson

MAOA
Marianne A. O. Andersen
ma@csrpr.dk

Send til en kollega

0.047