23948sdkhjf
Del siden
Annonce

EFSA søger testbrugere til nyt værktøj, der måler eksponering for enzymer

For at vurdere sikkerheden i forbindelse med ansøgninger om godkendelse af fødevareproduktion med enzymer i EU, har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, udviklet et nyt værktøj ”Food Enzyme Intake Model” (FEIM) til at beregne eksponeringen for fødevareenzymer, når de bruges i fødevareproduktionen.

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har udviklet et nyt værktøj, som skal måle den kost-relaterede eksponering ved brug af fødevareenzymer i fødevareproduktioner, og dermed hvor sikker brugen er. Vurderingen af den kost-relaterede eksponering er en vigtig del af risikovurderingen af fødevareenzymer, og det har hidtil været en udfordring at spore fødevareenzymer gennem fødevarekæden.

Virksomheder, der søger godkendelse til at bruge fødevareenzymer i fødevareproduktionen i EU, vil være de vigtigste brugere af værktøjet, der vil gøre det muligt separat at beregne den kost-relaterede eksponering ved brug af enzymerne. Værktøjet kan også bruges af andre i fødevaresektoren, som f.eks. arbejder med risikovurdering og -styring.  

Betaversionen af værktøjet er klar til test, og EFSA søger testbrugere til den videre udvikling og forbedring af værktøjet.
 
To testfaser med mulighed for feedback fra test-brugerne

  1. En fjern-testfase som løber fra 26. februar til 18. marts 2024: 
    Testbrugere vil få mulighed for at afprøve det nye FEIM (Food Enzyme Intake Model) webværktøj i deres eget tempo og melde tilbage til EFSA om deres brugeroplevelse. EFSA udvælger testbrugere baseret på deres ekspertise, arbejds- og kompetenceområder. Når udvælgelsen er gennemført, vil EFSA guide testbrugerne via en vejledningsvideo, der forklarer, hvordan man indtaster data og navigerer i værktøjet.
  2. En fysisk fokusgruppe-session den 14. maj 2024 i Bruxelles:
    Her vil EFSA præsentere forbedringer, som er baseret på testbrugernes feedback. Der bliver samtidig holdt en praktisk træningssession for at forbedre værktøjet og indsamle yderligere input til de sidste justeringer. Sted og nærmere tidspunkt bliver sendt ud per e-mail.

EFSA inviterer alle interesserede til at melde sig som potentielle betatestbrugere i testfasen samt som deltagere i den fysiske fokusgruppe-event ved at udfylde en online interesse-tilkendegivelse. Der er deadline den 18. februar 2024.

Læs mere
Læs mere om emnet på EFSA’s website: Food enzyme exposure tool: call for expression of interest | EFSA

DTU Fødevareinstituttet
Henrik Dams Allé
Bygning 202
2800 Kgs Lyngby
Lyngby-Taarbæk Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30060946

Kontaktperson

HK
Heidi Kornholt
Sekretariats- og Kommunikationschef
+45 35887705 heiko@food.dtu.dk

Send til en kollega

0.032