23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Er rosévin for tøset?

For mange er Rosévin blot en ”terrassebasker” - altså en hyggevin, man drikker, når solen skinner! Men, men, der ER altså meget mere i rosévin end terrasse, sol og hygge.

Lad os lige få fakta på plads først. Rosévin er ikke en blanding af hvidvin og rødvin. Der er således kun en vinregion i Frankrig, hvor netop dette er tilladt! Chiaretto, Rosato eller Rosé, er vine, der produceres på de samme druer, som man bruger til vinhusets rødvine. Det skal være en drue med rød farve i drueskallen, for ellers kan vinen ikke blive til rosé.

Lad mig tage udgangspunkt i et par specifikke vine. I Toscana, producerer Peteglia en Rosé Toscana på 100% Sangiovese. Denne drue bruges primært til de tørre, kraftige og intense rødvine som Chianti Classico. 

Peteglia Rosé fra Toscana 

Når der skal produceres rosé, presser Peteglia deres Sangiovese-druer og lader drueskallerne blive i fadet ved første gæring. Men kun i ganske få timer. I det tidsrum trækker mosten farve fra skallerne – lige nok til at give vinen den sarte lyserøde farve. 

Der er nemlig ikke farve i mosten, kun i skallen. Når man presser en Sangiovese-drue, er mosten helt klar. Ud over lidt farve giver skallerne også en anelse tannin og lidt mere krop til vinen.

Peteglia Rosé Toscana har stringens, karakter, fylde og elegance. Den vil matche sommerens skønne køkken. 

Spumante Chiaretto fra Bardolino, Veneto

I Bardolino, Veneto, producerer Vigneti Villabella en Spumante Chiaretto. Chiarette er lokal dialekt for lyserød. Altså en rosévin med bobler. Druerne er de samme, som benyttes til fremstilling af Amarone. Nemlig Corvina, Rondinella og Molinara.

Processen er den samme, hvor druerne pressen helt forsigtigt, og macerationen (most og skaller) ligger blot nogle få timer i samme kar. 

Stilen i Bardolino er sommerlige aperitif vine. Mere elegance, tydeligere sommerfrugt, knapt så tør som Sangiovese og med en fin balance mellem frugtsyre og frugtighed. 

Gå gerne udenom de billigste varianter

Når rosévine skældes lidt ud, skyldes det måske, at der tilbydes mange billige varianter. Danskere sætter stor pris på rødvin. Det er OK, at den koster lidt, men til gengæld så sparer vi lidt på den hvide og rosé.

Ad den vej stiger risikoen for, at vinen bliver en alt for let og måske ovenikøbet halvsød rosévin, du får købt. Som ikke slet ikke passer til sommermad. Til gengæld har en solid rosévin fra Italien både øje, næse og krop med sig. Og dermed får du en rigtig god smagsoplevelse.

Vin til dampede fisk og grillet mad

De liflige Chiaretto vine og Spumante fra Bardolino er forrygende til fx en risotto med grønne asparges eller til et stykke dampet, hvid fisk, serveret med lidt vilde ris og en creme af fløde, porrer, gulerødder og løg.

Er du mere til grillen, skulle du prøve Rosé fra Toscana, Piemonte eller Campania. En langtidsgrillet kylling med masser af grill grønt og et godt stykke brød med urtesmør. Det er rigtig flot sammen.

Rosévin er bestemt ikke tøset. Det handler blot om at finde den rigtige vin, den rigtige anledning og måske lidt god mad, der passer til. 

Rigtige mænd kan sagtens drikke rosévin og bevare værdigheden!

Besøg butikken på Engvangen 7-9 i Solrød eller kontakt Kenneth Lund på 40 16 11 30 eller kenneth@nemogaarden.dk.

Nemogaarden ApS
Nemovej 17
2680 Solrød Strand
Solrød Kommune
Danmark
CVR nummer: DK36199520
P nummer: 1019724014

Kontaktperson

Send til en kollega

0.046