23948sdkhjf
Del siden
Annonce

I dag er Prosecco den ægte vare

For snart 17 år siden fik en EU-forordning sat en stopper for dubiøse Prosecco-vine fra hele verden. Siden dengang har man kunnet være sikker på, at Prosecco er produceret på Glera-druen i hjertet af Veneto, Norditalien. Her finder vi også huset Sommariva, der styres af to skønne kvinder med en passioneret holdning til dyrkning af vin.

På samme måde som Champagne er en beskyttet titel på mousserende vine fra Champagne, så er Prosecco i dag også en beskyttet vintitel. Vinene skal produceres på druen Glera, og den skal komme fra et område i hjertet af Veneto, Norditalien.

Med EU-forordningen den 21. juli 2007 blev der strammet op på vinen, så man som forbruger kan være tryg ved Proseccos skønne bobler. I dag dyrkes de bedste Prosecco omkring Valdobbiadene og Conegliano og klassificeres DOCG. 

Glera-druen dyrkes primært i dette område i Veneto, og her dyrkes ca. 18.700 hektar. Men man finder også Glera-marker i Friuli. Den mousserende vin, som kommer herfra og fra det øvrige Italien, er dog ikke Prosecco, men Spumante. Ligesom Prosecco har Spumante også et regelsæt, som skal overholdes i de forskellige vinregioner.

Vinhuset Sommariva

Sommariva er grundlagt i 1970’erne, da Urbana og Catarino Sommariva købte et par hektar jord i bakkerne omkring San Pietro di Feletto i det frodige Valdobbiadene område. Parret har løbende opkøbt gode vinmarker og tilhører i dag en del af Prosecco-eliten i regionen.

I dag ledes Sommariva vinhuset af to kvinder, der begge har en passioneret holdning til dyrkning af vin. Den ene er Cinzia Sommariva, familiens nuværende overhoved. 

Sommariva Palazzo Rosso har i dag 50 hektar vinmarker, er udpeget som UNESCO verdensarv og rummer et vinhus, som producerer spændende, karakterfulde håndværksvine med raffinement og elegance.

Seks skønne vine

Nemogaarden har seks skønne mousserende vine fra Sommariva på hylderne. Fem er Prosecco og en Spumante Blanc de Blanc.

Vinene favner meget bredt, fra tør vin til sommerens skaldyr til frugtig vin, der er skøn til en isdessert eller blot til nydelse på terrassen.

I Prosecco måler man, hvor meget restsukker der er i vinen. Det bestemmer, om vinen er tør eller sød. Restsyre måles også, og den er med til at give vinen balance. Og endelig måler man også, hvor mange bar (trykket i flasken) vinen har. Her er Prosecco lidt mildere end fx Spumante. De fem Prosecco fra Sommariva ligger fra 3 til 25 gram restsukker/liter og har et tryk på 5 bar. 

Til salumi, hvid fisk eller dessert

I de seks mousserende vine fra Sommariva er der noget for enhver smag: en Prosecco, der matcher skaldyr og hvide fisk; én, der matcher italiensk salumi og antipasti; og én, der blot er til stor nydelse med venner i sommersolen – og så kan du også få et glas til en sommerlig dessert.

Spørg Kenneth til råds

Hvis du vil vide mere om Prosecco, og hvilken Prosecco du skal vælge til en bestemt menu, så tøv ikke med at kontakte Kenneth Lund på 40 16 11 30 eller kenneth@nemogaarden.dk.

Du er også velkommen forbi butikken: https://nemogaarden.dk/ 

Nemogaarden ApS
Nemovej 17
2680 Solrød Strand
Solrød Kommune
Danmark
CVR nummer: DK36199520
P nummer: 1019724014

Kontaktperson

Send til en kollega

0.063