23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Nordværk får installeret nye brydere med mindre besvær

Affaldsselskabet Nordværk i Aalborg er i gang med at få udskiftet sine brydere på det ene af sine energianlæg efter en ny metode, der er mindre besværlig, og som typisk kan klares på 10 minutter og med en stor besparelse. I kan med fordel lade jer inspirere, hvis I har en lang række gamle brydere, der måske ikke længere kan skaffes reservedele til, eller som er slidte.

Afbrydere, der skal sikre, at elinstallationen ikke kortslutter eller bliver overbelastet, er for mange lige så stor en selvfølge som selve elektriciteten. De er der bare, og de udgør for mange ikke en infrastruktur, der har så stor bevågenhed. Og det giver i og for sig god mening, så lang tid du ikke har et anlæg med mange år på bagen. 

Til gengæld gør du klogt i at spidse ører, hvis du har et ældre anlæg, og du er afhængig af en stabil drift, hvor lange nedbrud er fatale. 

– Rundt om i for eksempel landets industrivirksomheder, hospitaler, forbrændingsanlæg og i forsyningssektoren, er der mange afbrydere, der har siddet i mange år – mange uden vedligeholdelse og service. De udgør en risikofaktor for en sikker drift, fordi de pludselig kan sætte din elinstallation ud af drift i et uplanlagt og, for mange, dyrt nedbrud, siger Ole Dahl, der er salgsingeniør hos ABB. 

For mange har valget om en opgradering og udskiftning af afbrydere været udfordret af, at det i sig selv har krævet et længere nedbrud at renovere og opgradere de eksisterende afbrydere. Du har kort fortalt været nødt til at opgradere din eksisterende opsætning ved at afinstallere bryderen og eventuelt bagparten i en længere periode for renovering. Det er den metode, der hedder retrofit. 

Den praksis er dog i løbet af de seneste par år blevet udfordret af en ny, hurtigere og effektiv metode, der hos ABB hedder Direct Replacement. Som navnet antyder, foregår udskiftningen af brydere hurtigt i den eksisterende bagpart, hvis bryderen vel og mærke er udført som draw out. De nye brydere er typegodkendte og bliver produceret på ABB’s bryderfabrik i Italien, hvor bryderen bestilles til en direkte udskiftning med den samme konfigurering som den gamle bryder. I praksis betyder det, at udskiftningen typisk kan klares på bare 10 minutter. Det minimerer besværet og dyre driftstab.

Direct Replacement afgørende for Nordværk

En af de kunder, der allerede har valgt Direct Replacement over Retrofit, er Nordværk, der er ejet af seks  nordjyske kommuner. Konkret var opgaven at skifte afbrydere på et energianlæg i Aalborg Øst, der leverer affaldsvarme til fjernvarmekunder i den nordjyske hovedstad.      

– Anlægget er fra 2005, og bryderne har siddet i lige siden. Vi har kørt service på dem i forbindelse med planlagte afbrydelser, men for nylig udgik reservedele til de gamle brydere, og derfor blev vi ekstra sårbare, forklarer Claus Riis, der er elektriker hos Nordværk. 

– Derfor indgik vi i en dialog med ABB, som allerede var leverandør på hele den elektriske opsætning. Det var naturligt at inddrage dem i processen, og da vi blev præsenteret for de nye muligheder med Direct Replacement, var det egentlig et rimelig nemt valg, fortsætter han. 

For en forsyningsvirksomhed som Nordværk, hvor driften er kritisk, er det afgørende, at udskiftningen af bryderne kan ske hurtigt og med kortest mulig nedetid.

Ifølge Claus Riis ville det være katastrofalt med et langt uplanlagt nedbrud, og det var også årsagen til, at Nordværk var tilbageholdende med Retrofit-løsningen. 

– Vi har jo en vigtig opgave med at producere el og fjernvarme til Aalborg, og det er kritisk infrastruktur. Det er dyrt at skulle lukke helt ned, når du har et værk på 17 MW el og 42 MW fjernvarme, siger han.

For mange gamle brydere

Ifølge Ole Dahl fra ABB er der en del virksomheder, som har forholdsvis gamle brydere. Der bliver ofte holdt fast i dem, selvom han mener, at det er uhensigtsmæssigt. 

– På et tidspunkt stopper bryderne med at virke, og så er det for sent at gøre noget. Så rammer det driften i en uoverskuelig lang periode. Endnu værre er det, hvis du har brydere, som er så gamle, at de ikke kan repareres, fordi reservedele ikke længere findes, siger Ole Dahl

– Der er en del virksomheder, der slet ikke har fokus på den risiko, som gamle brydere udgør. Omvendt er der også virksomheder med kritiske opgaver, hvor ”oppetid” er en meget vigtig faktor, hvor der er styr på brydere og deres tilstand. Det gælder for eksempel datacentre og visse hospitaler, afslutter han.


Interesseret? 

Du er velkommen til at kontakte ABB for mere information om Direct Replacement på denne mail: 
DK-Powerservice@abb.com.  

ABB A/S
Lautrupvang 8
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31371716
P nummer: 1002887225

Kontaktperson

HF
Hanne Flyger
Marketing og kommunikationschef
+45 61999955 hanne.flyger@dk.abb.com

Send til en kollega

0.047