23948sdkhjf

Om støvsugning, sikkerhed og sundhed på klinikker

| Medlemsnyhed | Indrykket af Hygiejnefokus

Skal vi støvsuge for at reducere risici for spredning af bakterier og vira - eller er støvsugning farligt, fordi støvsugeren hvirvler støv op og slipper støvpartikler ud? Denne artikel søger at belyse temaet omkring støvsugning på klinikker etc.

Siden produktion og anvendelse af støvsugere blev udbredt i første halvdel af det 20. århundrede, har der været tale om at ”gøre rent”, men som regel bliver der ikke helt rent (!) i et rum af at blive støvsuget, så det er relevant at stille spørgsmålet om, hvorvidt det vitterligt bliver sundere at være i et miljø af, at der bliver støvsuget - eller ikke. Konklusionen afsløres allerede her: Det gælder om at have udstyret i orden; at have den rigtige støvsuger til formålet.

En almindelig støvsuger suger luft ind igennem et mundstykke og en slange og videre gennem en støvsugerpose (et ”posefilter”), og luftstrømmene suger skidt og støv med sig på samme tur. I støvsugerposen skal der helst ske det, at alt det materiale, som vi ønsker at få væk fra miljøet, skal blive inde i posen, så kun den rene luft slipper videre gennemsystemet og ud igen. Imidlertid kan en støvsugerpose ikke være helt tæt, da luften jo skal kunne passere gennem posen, og derfor er der en oplagt risiko for, at også de små støvpartikler sniger sig gennem posen og ud i rummet. Du kender sikkert fænomenet på den måde, at du kan lugte en tændt støvsuger, når posen ikke er er blevet skiftet for nylig. Måske lugter den tændte støvsuger også med helt ny pose monteret dårligt, fordi der med tiden har sat sig snavs og organisk materiale i motoren eller andre steder inde i støvsugeren, og dele af dette pustes ud, når støvsugeren er tændt. Du kan også opleve, at der ret hurtigt kommer en ganske lille smule fint støv på glatte/blanke overflader efter en støvsugning, hvilket er tegn på, at støvsugeren lader rigeligt med mindre støvpartikler slippe ud igen. Og hvis du er allergiker, så kan du i et rum, der lige er støvsuget, opleve ubehag, fordi mange små partikler er blevet pustet ud i rummet og først lægger sig efter nogen tid.

I en tid, hvor stigende menneskeskabt aktivitetsniveau skaber mikropartikler fra udstødning fra forbrænding og slid på plastik og gummi, er det kun blevet mere vigtigt at have fokus på, hvordan en luftrenser og også en støvsuger virker og filtrerer luften.

 

Læs resten af indlægget hos Hygiejnefokus -->


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Hygiejnefokus

Havnecentervej 1
8500 Grenaa
Danmark
Hygiejnefokus

Send til en kollega

0.078