23948sdkhjf

Millionindsprøjtning til soja-alternativ

Fødevareminister Mette Gjerskov og Enhedslisten giver Grønt Udviklings- og Demonstrations-program (GUDP) en saltvandsindsprøjtning på 67 mio. kr.
De mange millioner ligger nu klar til at realisere ideer, der kan skabe jobs og et bedre miljø. Det kunne for eksempel være til at udvikle alternativer til importeret GMO-soja, som bruges i blandt andet svine- og fjerkræsproduktionen.

- Jeg er glad for, at vi sammen med Enhedslisten har afsat flere penge til at udvikle grønne ideer. De skal skabe flere arbejdspladser i fødevaresektoren og sikre en bedre balance mellem vores landbrugsproduktion og miljøet. På den måde ligger det her også fint i forlængelse af de glimrende anbefalinger, vi har fået fra både Vækstteam Fødevarer og Natur- og Landbrugskommissionen, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Bæredygtigt svinefoder
Pengene kan for eksempel gå til udviklingen af alternativer til importeret soja, der på grund af foderets høje proteinindhold bruges i svine- og fjerkræsproduktionen.

Danmark importerer omkring 1,5 millioner tons soja fra Sydamerika til husdyrfoder om året, hvilket lægger beslag på et område på størrelse med Sjælland til dyrkning af sojabønner. Importen af soja er omdiskuteret, da der i produktionen har en række negative miljø- og sundhedsmæssige effekter i forhold til anvendelse af sprøjtegifte og inddragelsen af regnskov. Desuden er sojaen ofte genmodificeret (GMO).

Derfor er fødevareordfører Per Clausen (EL) særligt tilfreds med, at pengene giver mulighed for at støtte bæredygtige projekter, der kan udvikle alternativer til soja-importen og gøre den danske landbrugsproduktion mere selvforsynende.

- Det er helt uholdbart, at den danske svineproduktion lægger beslag på et kolossalt areal i Sydamerika til produktion af foder. Det skal vi have gjort noget ved. Jeg er derfor rigtig glad for, at vi nu sammen med fødevareministeren afsætter midler, der blandt andet kan bruges til projekter, som kan gøre os selvforsynende med foder, siger Per Clausen.

I 2011 støttede GUDP bl.a. et projekt med formål at erstatte udenlandsk soja med dansk dyrkede økologiske hestebønner.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078