23948sdkhjf

Statsministeren med kritik: Grisene skal slagtes i Danmark

Landbruget bør tage ansvar for, at grise slagtes i Danmark i stedet for udlandet, siger statsministeren

Statsminister Mette Frederiksen (S) er stærkt utilfreds med, at landbruget sender grise til slagtning i udlandet og dermed negligerer danske slagterier.

På kort tid er to store slagterier lukket i Danmark, hvor Sæby og Ringsted tilsammen har mistet omkring 2000 slagteriarbejdspladser.

Det skyldes i høj grad landbrugets praksis, betoner Mette Frederiksen.

Landbruget bør tage mere ansvar for, at de danske grise også slagtes i Danmark i stedet for at blive kørt til udlandet.

- Jeg forstår ikke, at danske landmænd kører grisene ud af Danmark i det omfang, vi ser, siger statsminister Mette Frederiksen under en spørgetime i Folketinget.

- Jeg ville hellere have, at de lod deres grise slagte i Danmark og understøtter, at der er slagteriarbejdspladser.

Udtalelserne falder efter, at Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, har spurgt statsministeren, om hun vil garantere, at en kommende CO2-afgift på landbruget ikke koster arbejdspladser.

Mette Frederiksen svarer først, at bevaring af arbejdspladser er centralt for regeringens politik.

- Når vi laver en CO2-afgift, er det med det klare mål at nedbringe miljø- og klimabelastningen samtidig med, at danskerne har et arbejde at stå op til.

Derefter peger statsministeren på, at landbrugets praksis selv får andre sektorer til at miste job.

I sidste uge annoncerede Danish Crown, at man måtte lukke slagteriet i Ringsted som følge af manglende omsætning. Det betyder, at 1200 stillinger nedlægges.

I sommer skete det samme for slagteriet i Sæby, hvor 800 job forsvandt.

- Der lukker engang imellem arbejdspladser, før der kommer en afgift, som jeg er ked af, siger Mette Frederiksen.

Landmænd har de seneste år kunne få en bedre pris ved at sende grise til slagtning i udlandet, og det har medført et drastisk fald i både slagtninger og omsætning hos de danske slagterier.

Mette Frederiksen begræder udviklingen og kalder på, at landmænd tager ansvar for samfundet og lokalområdernes erhvervsliv.

- Det er synd for grisene, der skal ud på lange transporter, og jeg synes, det er ærgerligt for de familier i Sæby og i Nordjylland og familierne i Ringsted og på Sjælland, der mister deres arbejde, siger hun.

- Så hvis vi kunne have en snak om, at man i højere grad fra landbruget side understøtter, at arbejdspladserne bliver i Danmark, så synes jeg, det vil være positivt.

/ritzau/

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11