23948sdkhjf

Restaurantmoms: Danmark kan skabe job som Sverige

EU kommer næppe til at stå i vejen for, at Danmark nedsætter restaurantmomsen til samme niveau som i Sverige.
En harmonisering af momssystemet i EU har lange udsigter, hvis det da overhovedet er intentionen, at den skal gennemføres på restaurantområdet.

Sådan lyder vurderingen fra Jan M. Huusmann, der er partner og leder af skatteafdelingen i revisions- og konsulentvirksomheden PwC.

Han opfatter ikke de beslutninger om momssystemets fremtid, Europa-Parlamentet vedtog i oktober 2011, som bindende, og derfor har en egentlig harmonisering af momssystemet i EU lange udsigter.

- Der arbejdes løbende på at harmonisere det fælles Europæiske momssystem yderligere. Det er imidlertid sjældent, at dette arbejde rent faktisk fører til vedtagelse af egentlige ændringer. Der er således, så vidt vides, ikke nogen større tiltag på trapperne, ej heller i relation til hotel- og restaurationsydelser, lyder vurderingen fra Jan M. Huusmann.

Læs også: Restaurantkæder lover nyansættelser ved nedsat moms

Dermed kan Danmark altså fortsat gøre som i Sverige, hvor restaurantmomsen blev nedsat fra 25 til 12 procent ved indgangen til 2012, med en jobskabende effekt til følge. Brancheorganisationen HORESTA har tidligere vurderet, at det vil skabe 5.000 nye job i og omkring restaurationsbranchen, og flere restauranter har over for Food Supply bekræftet, at lavere moms ultimativt vil blive kanaliseret ud nyansættelser.

- Fra Burger Kings side er vi meget positive over for en nedsættelse af momsen for restaurantydelser. Fra Sverige har vi direkte erfaring med, at det har en positiv effekt på restaurantmarkedet og på den lange bane skaber det en række svenske arbejdspladser i restaurantbranchen. I Danmark vil det uden tvivl have den samme effekt, og vi forventer, at en momsnedsættelse vil betyde mange nyansættelser på vores Burger King-restauranter, siger Sofie Navardsen, der chef for Burger King i Danmark.

Læs også: Svensk burgerkæde klar til ekspansion i Danmark

Dermed deler fast food-kæden samme holdning som eksempelvis McDonald’s, Bone’s Restauranter, Baresso og svenske Max Hamburgerrestauranter, som åbnede den første restaurant på dansk jord i marts.

Også hos Select Service Partner Danmark (SSP Danmark) – som beskæftiger omkring 1.000 ansatte herhjemme og driver food-service enheder i Københavns Lufthavn, Aalborg Lufthavn, Århus Lufthavn, Københavns Hovedbanegård samt motorvejsrestauranterne Monarch – ser en sammenhæng mellem nedsat moms og øget jobskabelse.

- Jeg er fuldstændig enig med mine kolleger fra branchen. En nedsættelse af momsen ville kunne skabe mange flere arbejdspladser i restaurationsbranchen. Da SSP er den største F&B operatør i Danmark, vil vi kunne øge vores medarbejderstab betragteligt. Helt nøjagtigt hvor mange arbejdspladser dette ville dreje sig om kan vi kun spå om. Men der ville være tale om mange, fastslår Tina Grønbech, der blev ansat som adm. direktør for SSP Danmark i august.

Læs også: Oppositionen klar til at nedsætte restaurantmoms

Regeringen har ind til videre afvist tanker om en nedsættelse af restaurantmomsen, men det endelige svar kommer formentlig i december, når regeringen efter planen fremlægger en handlingsplan for turisme og oplevelsesøkonomi.

Det er allerede besluttet, at fradragssatsen for hotelovernatninger forhøjes til 75 procent med virkning fra 1. januar 2014.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08