Danske fiskere glæder sig over aftalen mellem EU og Storbritannien

Danske fiskere er tilfredse med den fiskeriaftale, som EU og Storbritannien mandag indgik.
Aftalen faldt på plads som del af en større genstart af forholdet mellem EU og Storbritannien.
Her har adgangen for EU-landenes fiskere til at fiske i britisk farvand været et ømtåleligt spørgsmål.
Mandag lykkedes det dog de to parter at enes om at forlænge adgangen 12 år frem.
Det giver stabilitet og tegner godt for fremtiden, lyder det fra de to store fiskeriorganisationer i Danmark, Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation og Danmarks Pelagiske Producent Organisation.
- Stabile rammevilkår er altid vigtige for erhvervslivet, siger formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.
Ifølge Danmarks Fiskeriforening mistede danske fiskere kvoter for omkring en milliard kroner i forbindelse med brexit.
Og selvom dagens aftale er et stort skridt i den rigtige retning, er ikke alle problemer løst. Det siger Jens Schneider Rasmussen, der er formand for Danmarks Pelagiske Producent Organisation.
Det er organisationen for danske fiskefartøjer, der fisker pelagiske fiskearter som sild, makrel og hestemakrel samt blandt andet tobis til produktion af mel og olie.
- Vi har jo en sag kørende om adgangen til at fiske tobis i britisk farvand, som briterne lukkede af hensyn til fuglebeskyttelse. Her har briterne tabt første runde ved voldgiften, men vi har endnu ikke set løsningen på problemet.
- Og dagens aftale fjerner ikke briternes mulighed for at lave hindringer for europæiske fiskere på andre måder, siger Jens Schneider Rasmussen.
Begge fiskeriorganisationer understreger, at de ikke har nærlæst aftalen endnu.
Men generelt er de tilfredse med enhver tilnærmelse mellem EU og Storbritannien.
- Alt, der kan være med til at normalisere forholdet til Storbritannien, er kærkomment. Det gælder for os i fiskeriet, men jeg tror faktisk, vi taler på hele dansk erhvervslivs vegne her.
- Så lad os håbe, at det vi har set i dag er begyndelsen på endnu tættere samarbejde med briterne, siger Svend-Erik Andersen.
/ritzau/