Trods dyrere fødevarer: Så mange er storforbrugere af økologi

Prisen på fødevarer i Danmark kan få mange til at kaste et ekstra blik på de små, digitale prisskilte.
For over en tredjedel af danskerne er det røde økologimærke dog også et pejlemærke, når de drøner ned ad supermarkedets gange.
36 procent af danskerne køber ofte eller altid økologi. Mens 40 procent nogle gange fylder indkøbskurven med økologiske varer.
Det viser en ny undersøgelse fra landbrugets organisation Landbrug & Fødevarer, hvor 1598 personer over 18 år har svaret.
Andelen af danskere, der har taget økologien til sig, er stabil sammenlignet med sidste år.
Forbrugerøkonom i Sydbank Ann Lehmann Erichsen mener, at det giver god mening, at andelen af forbrugere af økologi ikke er stigende.
- Det kan være de høje priser på fødevarer, der gør, at vi ikke udvider og tænker: Det er nu, vi tager den økologiske kylling, siger hun.
Ifølge Økologisk Landsforening er salget af økologiske fødevarer i første halvår af 2025 steget med 4,4 procent.
Det voksende salgstal er primært drevet af prisstigninger. Den økologiske andel af det samlede marked er ligesom tidligere cirka 12 procent, skriver foreningen i en pressemeddelelse.
Ifølge Danmarks Statistik har salget af økologiske fødevarer været stigende indtil 2020.
Siden har salget ligget på nogenlunde samme niveau. Sidste år kunne registreres et lille fald fra 11, 8 procent af det samlede salg af fødevarer i 2023 til 11,6 procent i 2024.
Statsminister Mette Frederiksen (S) har meldt ud, at lavere afgifter på fødevarer bliver en del regeringens kommende finanslovsudspil.
Hun konstaterer, at priserne i Danmark er steget så meget, at det er et problem for mange.
Når det bliver dyrt at fylde køleskabet, så tænker folk sig om, forklarer Ann Lehmann Erichsen.
- Mange er nødt til at vælge de billigste varer, og det er jo sjældent de økologiske, siger hun.
Blandt dem, der køber økologi, køber 67 procent typisk grøntsager, mens 21 procent køber økologisk kød og kødpålæg, viser tallene fra Landbrug & Fødevarer.
Ifølge Ann Lehmann Erichsen kan man godt prioritere at købe økologi generelt, men vælge det fra, når det kommer til kødet, da prisforskellen er for stor.
Priserne på fødevarer løber stærkt, men det ændrer ikke på forbrugernes sundhedsdagsorden, forklarer Ann Lehmann Erichsen.
- Der er en grund til, at man køber økologi, og den går jo ikke væk, siger hun.
Undersøgelsen fra Landbrug & Fødevarer viser, at det at undgå sprøjterester i frugt og grønt er den vigtigste årsag til, at danskerne køber økologisk.
Mandag og tirsdag samles europæiske politikere og landmænd til økologisk topmøde i København.
Sammen med forskere og virksomheder skal de diskutere, hvordan EU når målsætningen om, at 25 procent af landbrugsarealet skal dyrkes økologisk i 2030.
Blandt talerne på topmødet er administrerende direktør i Økologisk Landsforening Rasmus Prehn.
Han mener, at det går for langsomt med at skabe økologisk vækst, hvis Danmark skal nå målsætningerne.
- Der er brug for politisk prioritering, at supermarkederne øger sortimentet, og at forbrugerne vælger flere økologiske varer, når de handler, siger Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.
Målet for topmødet er at formulere en række anbefalinger til, hvordan den fælles europæiske målsætning nås. Anbefalingerne overrækkes til finansminister Nicolai Wammen (S) tirsdag.
Herhjemme har regeringen fastsat ambitioner om, at det økologiske areal skal udgøre 21 procent i 2030. Mens økologisk forbrug i detailhandlen skal nå 25,8 milliarder kroner.
/ritzau/