Debat: Væk med afgiften – ind med investeringer i kaffens og chokoladens overlevelse

Der er udsigt til at fjerne afgiften på kaffe og andre råvarer, som vi importerer fra fjerne lande. Det forslag giver god mening, men lad os samtidig gribe muligheden for at investere i langsigtede løsninger til gavn for mennesker, klima og miljø i de lande, hvor vi får vores råvarer fra. For uden målrettet indsats for klimatilpasning og fair priser til producenterne risikerer vi, at den daglige kop kaffe i fremtiden bliver både dyrere og sjældnere.
En fjernelse af afgifterne på kaffe, chokolade og sukkervarer betyder mindre administrativt bøvl for detailhandlen, og vi har som danskere udsigt til billigere varer, f.eks. at en pose kaffe bliver ca. fem kroner billigere. Men lad os løfte blikket lidt mod fremtiden.
Kaffe og kakao er ikke hvilke som helst varer. Det er globale handelsvarer, hvis overlevelse er truet af klimaforandringer, faldende produktivitet og årtiers lave råvarepriser, der har presset producenterne i bund. Mange unge i produktionslandene fravælger at blive i erhvervet, fordi de har set deres forældre slide uden at kunne sikre familien en ordentlig indkomst.
Uden målrettede investeringer i klimatilpasning og mere bæredygtig produktion risikerer vi, at både kaffe og chokolade i fremtiden bliver luksusvarer, mens millioner mister deres levebrød.
Lad os bruge det unikke momentum til at investere i råvarernes fremtid, så vi også i fremtiden kan nyde en god kop kaffe om morgenen i kantinen, på caféen eller derhjemme. Det kan vi gøre ved, at de frigjorte midler fra afgiften veksles til mere ansvarligt produceret kaffe og kakao på hylderne.
Det er nu, vi har en unik mulighed for at gøre en kæmpe forskel for naturen og de mennesker, der producerer vores kaffe. Det kræver, at vi ikke kun vægter pris, men stiller klare krav og forventninger til, at kaffen – uanset om den købes i supermarkedet, serveres på en café eller brygges i en kantine – sikrer bønderne fair priser, ordentlige arbejdsvilkår og dyrkes med respekt for natur, miljø og klima.
Lad os investere i råvarernes fremtid, så vi kan sikre, at kaffen fortsat er til at betale i fremtiden - uden at det sker på bekostning af dem, der dyrker den.
Og hvordan gør vi det?
Det kan vi gøre gennem langsigtede indkøbsaftaler med fair priser, støtte til klimatilpasning hos producenterne eller udvikling af mere miljøvenlige dyrkningsmetoder. På den måde bliver afgiftslettelserne ikke bare et spørgsmål om billigere kaffe og chokolade nu, men en anledning til at styrke bæredygtighed i hele værdikæden fra plantage til butikshylde.
Danske forbrugere stiller stadig større krav om varer, der er produceret med respekt for mennesker og miljø. Netop derfor kan et stærkere fokus på ansvarligt producerede varer både fremtidssikre udbuddet af kaffe og kakao - og samtidig være en god forretning for virksomhederne.