23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Food Supply
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Fødevaregigant i partnerskab med kæmpe-potentiale: Ren science fiction

Partnerskab skal skabe nye bæredygtige proteinløsninger ved hjælp af CO2 og sigter mod at bekæmpe global fødevareusikkerhed og klimaforandringer

Orkla Danmark indtræder i et globalt konsortium, der udvikler proteinrige fødevarer skabt af CO2 – en teknologi med "potentiale til at brødføde over en milliard mennesker", lyder det i en pressemeddelelse fra Orkla.

- Projektet kan potentielt revolutionere den globale fødevareproduktion, og derfor er vi både glade og stolte over at være med, udtaler Simon Mosegaard Fibiger, CEO i Orkla Danmark.

Konsortiet, etableret i 2023, har udviklet en platform, der omdanner CO2 til acetat, som bruges til fermentering af encellede og præcisionsproteiner. Proteinet er et alternativ til animalsk protein.

Teknologien kan reducere behovet for landbrugsjord og sikre fødevareforsyning i lavindkomstlande.

Nu indledes fase 2, hvor løsningerne skal opskaleres og anvendes i nye fødevareprototyper. Her bidrager Orkla med ekspertise inden for fødevareudvikling og forbrugerindsigt i Danmark, Storbritannien, Indien og Kenya.

- Da konsortiet begyndte sit arbejde for to år siden, virkede fødevarer fremstillet af CO₂ som noget taget ud af en science fiction-film. Inden for de næste to år kan vi forvente at se egentlige fødevareprototyper, som skal testes af forbrugere, udtaler Claus Felby, Vice President, Agri-Food hos Novo Nordisk Fonden.

Projektets budget er på 162,2 mio. kr. og involverer blandt andre Topsoe, Novonesis, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Northwestern University og Copenhagen Process ApS.

Konsortiet finansieres af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.047