En bøde på 40.000 kr. for et enkelt fejltrin i en ingrediensliste kan snart være fortid.
Det oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
Fødevareminister Jacob Jensen (V) foreslår at ændre sanktionerne, så virksomheder i førstegangstilfælde kun får en indskærpelse, hvis allergener er nævnt men ikke fremhævet korrekt. Først ved gentagelser skal bøden lyde på 10.000 kr, alt efter virksomhedens størrelse.
- De små fødevarevirksomheder skal have en chance for at levere kvalitetsprodukter, som vi alle samme efterspørger, uden at de risikerer store bøder for fejl ved fremhævelse af allergener, udtaler ministeren i pressemeddelelsen.
Ændringen i praksis kommer efter flere sager, hvor mindre virksomheder har fået bøder for fejl i mærkning. En sådan sag er fra Østerport Slagter i Ikast, der havde skrevet "æg" med småt i ingredienslisten. Som et allergen skal det være skrevet med stort.
Overfor TV Midtvest siger ministeren, at det er op til anklagemyndigheden at beslutte, hvorvidt den verserende sag skal frafaldes. Men samtidig siger han, at Fødevarestyrelsen vil bede anklagemyndigheden om at frafalde sager efter den ændrede praksis.
Ifølge Jacob Jensen vil ændringen ikke gå ud over fødevaresikkerheden, da allergener fortsat skal fremgå af ingredienslister.
De nye sanktioner kræver opbakning fra partierne bag Fødevarer- og Veterinæraftalen 2024-2027, før de kan træde i kraft.