Fødevarestyrelsens topchef gennem de seneste fem år, Nikolaj Veje, stopper i stillingen efter en periode præget af store forandringer i ministeriet.
Beslutningen kommer kort tid efter, at han selv stod i spidsen for en omfattende afskedigelsesrunde og informerede medarbejderne om, at styrelsen fra årsskiftet bliver lagt sammen med Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
I et opslaget fortæller han, at det ikke var planlagt, at han skulle forlade posten, men at han nu tager en kort sabbatperiode efter 33 år i staten, heraf 25 som chef.
– Det var unægteligt noget af en overraskelse for mig og lidt af en kamel at sluge efter 33 år i staten heraf 25 år som chef. Men her på hverdag nummer 1 som fritstillet er jeg ved ualmindeligt godt mod, skriver han og tilføjer, at han ser pausen som en mulighed for refleksion og nye eventyr.
Fra det nye år gennemføres sammenlægning
Sammenlægningen mellem Fødevarestyrelsen og Landbrugs- og Fiskeristyrelsen skal gennemføres pr. 1. januar og bidrage til regeringens mål om færre statsligt ansatte. I alt forsvinder 150 af Fødevarestyrelsens cirka 1.800 stillinger, mens der nedlægges yderligere 12 i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen og 20 i departementet.
Samtidig flyttes omkring 50 årsværk fra København til Aalborg, hvor Fødevarestyrelsen allerede har en afdeling. Flytningen skal bringe flere medarbejdere tættere på de nord- og vestjyske havne, hvor størstedelen af de danske fiskeres fangst landes.
Det oplyste Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri tidligere i en pressemeddelelse.
Minister Jacob Jensen (V) udtalte i den forbindelse, at fusionen skal skabe faglige synergier og frigøre ressourcer, så arbejdet i ministeriet kan organiseres mere effektivt.
Nikolaj Veje tiltrådte som direktør i Fødevarestyrelsen i 2020. Før det var han direktør i Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet samt økonomidirektør i politiet. Han forventer at holde sabbat indtil begyndelsen af det nye år.