23948sdkhjf

Fødevareindustrien hjælper truede dyrearter

Al import af palmeolie skal være bæredygtig og dermed ikke fjerne regnskove. På den måde vil danske fødevareproducenter hjælpe truede dyr i regnskovene, fortæller DI.
Danske fødevareproducenter går nu sammen om et fælles initiativ, der har til formål at udbrede kendskabet og øge efterspørgslen af palmeolie, der er produceret under bæredygtige forhold.

- Vi kan se, at behovet for palmeolie stiger. Det sker i takt med, at vi bliver flere og flere mennesker, der ønsker stadig flere fødevarer. Men for industrien er det vigtigt at sikre, at produktionen af palmeolie sker på en bæredygtig måde og under forhold, der tager højde for miljø, dyreliv og menneskerettigheder, siger branchedirektør, Ole Linnet Juul, DI Fødevarer.

Svær at undvære
Palmeolie er svær at undvære. Den findes i op mod hver tredje af alle varer i supermarkederne, blandt andet kiks, chokolade og shampoo. Men den danske fødevarebranche vil altså godt betale lidt ekstra for palmeolie for at hjælpe truede dyrearter i Indonesien og Malaysia.

Baggrunden for initiativet er, at siden midten af 1980'erne er mere end 50.000 kvadratkilometer indonesiske regnskove og tørvemoser blevet lavet om til industrielle oliepalme-plantager. Det skaber en række af problemer – blandt andet er palmeolie en af de største drivkræfter bag skovrydning og en af de største kilder til CO2-udledning i Indonesien og til dels også i Malaysia.

Certificering fra Verdensnaturfonden
En bæredygtig produktion af palmeolie er forankret i 'Round Table of Sustainable Palm Oil' (RSPO), der er en internationalt anerkendt certificeringsordning, som Verdensnaturfonden (WWF) står bag.

- Det er fantastisk, at fødevarevirksomhederne i DI nu tager afsæt til at få gjort rent efter dette beskidte fodaftryk, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF til Politiken.

Danske producenter bag initiativet
Initiativet er båret frem af blandt andet danske producenter, og den dansk ejede palmeolieplantage United Plantations i Malaysia var den første virksomhed i verden, der blev RSPO-certificeret.

- Vi ønsker med dette initiativ at bakke op om det ansvar, som mange danske fødevareproducenter og leverandører for længe siden har påtaget sig. Og vi håber på, at det kan bidrage til at øge efterspørgslen på palmeolie, der er produceret under bæredygtige og ansvarlige forhold, siger Ole Linnet Juul.

Smagsmæssige og tekniske egenskaber
Ole Linnet Juul forklarer, at palmeolie besidder nogle smagsmæssige og tekniske egenskaber, der er væsentlige for produkternes kvalitet og holdbarhed. Men lige så væsentligt er det, at palmeolie dyrkes på en ekstrem effektiv måde.

- Udbyttet per hektar er mange gange større end andre vegetabilske olier. Det betyder, at der på et givet areal kan produceres langt mere palmeolie. På den måde bidrager bæredygtig produceret palmeolie helt afgørende til at imødegå rydning af regnskove og hjælpe til med at beskytte den lokale fauna, siger Ole Linnet Juul.

Kilde: DI - www.dansk industri.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079