Insekter skal blive til ny type fødevare
Teknologisk Institut er i gang med at undersøge mulighederne for, at insekter skal omdanne madrester til animalsk protein. Proteinerne kan serveres for både mennesker og dyr.
- Insektbiomasse er meget næringsholdig med højt indhold af bl.a. protein, umættede fedtsyrer og mineraler. Samtidig kan insekter med et lavt forbrug af plads, vand og energi udnytte spild og sidestrømme fra fødevareproduktion og omdanne det til høj-værdi protein med en meget lav belastning af miljøet, siger konsulent Lars-Henrik Lau Heckmann, Teknologisk Institut.
Teknologisk Institut har siden 2012 været involveret i forsknings- og udviklings-arbejde vedrørende biologisk konvertering af sidestrømme ved brug af insekter. I øjeblikket er man for eksempel i gang med at undersøge, hvordan man med en insektfarm kan omdanne rester fra brød- og kage-produktion til animalske proteiner, der kan anvendes som foder til kæledyr, fisk eller fjerkræ.
FNs landbrugs- og fødevareorganisation, FAO, forventer, at efterspørgslen efter animalsk protein vil stige med 70 % frem mod 2050. Derfor er der globalt set behov for at udnytte de eksisterende råvarer og restprodukter bedre.
- Den stigende pris på animalsk protein samt fokus på bæredygtighed vil gøre det rentabelt at udvikle insektproduktion i Danmark. Der skal skabes mere værdi på baggrund af det tilgængelige råvaregrundlag, og der er globalt set behov for at udnytte restprodukter fra bl.a. fødevareproduktionen – for eksempel gennem bearbejdning med insekter, siger Lars-Henrik Lau Heckmann.
Den 13. november er Teknologisk Institut vært ved konferencen ”Insects – a new driver in the bioeconomy”. Konferencen afholdes i Aarhus, og her skal forskere samt foder- og fødevareproducenter drøfte de teknologiske og forretningsmæssige muligheder for insektlandbrug.