10 tips til takt og tone i russisk business

Det er højaktuelt for dansk erhvervsliv at sætte sig ind i Rusland og forstå, hvor russerne kommer fra, hvordan de tænker, og hvordan vi bedst kan samarbejde med dem. En kulturtræner og Ruslands-ekspert giver her ti bud på, hvordan man etablerer den perfekte relation i russisk business.

Med konflikten i Ukraine spiller Rusland en betydelig geopolitisk rolle og er igen kommet i mediernes søgelys. Samtidig har flere end 200 danske virksomheder et igangværende eksportsamarbejde med Rusland. Markedet vokser år for år, i takt med den russiske middelklasse vokser sig mere og mere købestærk.

Kulturtræner Mette Bærbach Bas har udarbejdet en nyttig liste til forretningsetikette i Rusland.

  1. Det første forretningsmøde er ofte meget formelt. Mødelederen er den, der har den højeste status i gruppen, og han vil ofte præsentere sit team efter rang. Russisk hierarki er mere udtalt end i Danmark, og det ses også ved forretningsmødet. Du vil opleve, at når den russiske direktør taler, tier alle andre.
  2. Kom til tiden, men forvent at russerne møder op til en halv time senere. Bliv ikke fornærmet. Det handler delvist om, at klokkeslæt ikke er så vigtigt. Det kan også være en demonstration af status og magt.
  3. Øjenkontakt og smil er ikke som i Danmark. De varme smil er reserveret til de nære relationer. Derfor vil du ikke opleve så mange smil i gadebilledet eller på kontoret. Hvis du smiler for meget, kan du blive opfattet som om, du er ”ude på noget”, eller at du er lidt dum. Det samme gælder øjenkontakt. For længe øjenkontakt stresser russeren og kan blive opfattet som aggressivt. Giv ham nogle små pauser i samtalen ved ikke hele tiden at holde øjenkontakt.
  4. Håndtryk er normalt blandt mænd. Man giver et fast håndtryk og ser den anden i øjnene. Det er imidlertid ikke alle kvinder, som giver hånd. Kvinder i ledende stillinger vil give hånd, og det vil ofte være et ret svagt håndtryk. Vent på, at hun tager initiativ til håndtryk. Ellers nik.
  5. Tiltaleformer er vigtige. Når man vil tiltale en russer høfligt bruger man fornavn + fadersnavn. F.eks. Ivan Ivanovich. Læg mærke til, hvordan russeren selv præsenterer sig. Hvis han/hun ikke bruger fadersnavn, kan du udelade det. Læg også mærke til, hvordan de underskriver e-mails. Det kan give dig et hint om, hvordan du skal tiltale dem.
  6. Dresscode i Rusland er formel. Du vil se mænd med silkelommetørklæde, nålestribede jakkesæt og blanke sko. Klæd dig derfor formelt, når du skal til Rusland. Husk slips og vær ikke bleg for at vise, at du har et dyrt ur, den nyeste iPhone eller lignende. Statussymboler er vigtige i russisk business. Kvinder bør tone deres feminitet op, ikke ned. De fleste russiske kvinder har høje hæle, manicurerede negle, gør meget ud af smykker, pels, parfume, makeup og hår, da det er deres måde at vise status på. Du bliver taget mere alvorligt som kvinde, når du ser kvindelig ud.
  7. Husk at give gaver og gøre tjenester. Russerne er transaktionsorienterede. De gør og husker tjenester som en slags social kapital. Når en russer beder dig om en tjeneste, er relationen for alvor konsolideret. De nyder også at udveksle gaver. Man kommer aldrig tomhændet til et socialt arrangement, da det betragtes som pinligt. Her vil man ofte give en falsk cognac eller likør og f.eks. små Lego-æsker, hvis der er børn. Hvis du starter et forretningssamarbejde, er gaver en oplagt måde at vise god vilje på. Gaveideer til forretningsforbindelsen kunne være en lækker gave med firmalogoet på, dansk design, souvenir af høj kvalitet, et dyrt venindetørklæde fra din kone til din forretningsforbindelses kone eller VIP-billetter til en fodboldkamp eller ishockey
  8. Gode samtaleemner er f.eks. HC Andersen og vores kongehus. Russerne er meget royalistiske og elsker at høre om vores kronprins og kronprinsesse. Anden verdenskrig er også et godt emne, da russerne er meget stolte af deres indsats under det, de kalder for Den Store Fædrelandskrig. Lad være med at nævne Ukraine, hvis du kan undgå det. De fleste russere er meget pro Putin og vil tage kritik af ham meget nært. En diskussion om Ruslands berettigelse i Ukraine vil blot gøre russeren mistroisk over for dig, og han vil miste lysten til at tale med dig. Lad russerne rose Putin, og lad være med at vise, hvis du er uenig. Hvis du kommer ud i en svær situation, kan du altid komme ud af den ved at skyde skylden på pressens unuancerede dækning af konflikten. I situationer, hvor det handler om at vise god vilje og hente en kontrakt hjem, er det ikke besværet værd at indlade sig på sådanne diskussioner.
  9. Skåltaler er et helt emne for sig. Tag enhver chance der byder sig til at være social med russerne. Sig ikke nej til et tilbud om aftensmad, også selvom det har været en lang arbejdsdag, og klokken er 22. Udnyt muligheden til at opbyggerelationen og hold en skåltale, når vodkaen stilles på bordet. Første skål gives af værten. Anden skål af gæsten. Tredje skål er for Rusland eller kvinderne. Man Skåler på mødet, det fremtidige samarbejde, takker for værtens gæstfrihed og roser det storslåede Rusland. Du bør sige ja til vodka – på alle døgnets tidspunkter – for at vise god vilje og vise, at du vil denne relation.
  10. Få lært lidt russisk. Russerne nyder, når du henvender dig til dem på deres eget sprog. Russerne ønsker generelt ikke at fremstå som svage, og derfor vil de afholde sig fra at tale fremmedsprog, hvis de ikke taler det på højt niveau. Sørg for at få printet den ene side af dit visitkort på russisk og få oversat alle materialer til russisk, også selvom I kommunikerer sammen på engelsk.


Mette Bærbach Bas arbejder som kulturtræner i russisk forretningskultur og underviser danske eksportvirksomheder i at optimere samarbejdet med deres russiske partnere. Det handler om f.eks. relationsopbygning, takt og tone, kontraktforhandling og konflikthåndtering.






Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Mosteri har mistet hele kapitalen

Forbud mod transfedt i dansk mad virker

Rejsegilde: Carlsberg støbte bajere ned i fundamentet

Nyt hovedsæde bliver 15.585 kvadratmeter stort og forbindes direkte til Carlsberg Laboratorium under jorden

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Fisker scorede kassen på populære sild

Toms ramt af metalstykker i lakrids

Nyhedsbrev

Ny koncernchef i Dagrofa

Nuværende Arla-direktør skal være topchef

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Pas på plast i Party-pølserne

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Østjyske orm og gærflager på Folkemødet

For fulde huse inviterede de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus til debat på Folkemødet om udvikling af fremtidens fødevareløsninger

Slagterikoncern bløder i 2017-regnskab

Hård konkurrence har presset priserne og efterlader gigant med underskud

Ugens grin: Weekend-arbejde

Klumme: Hvad skal i indkøbskurven i 2030?

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Smartbake opruster med køb af øko-producent

Bagerikoncernen får med opkøbet en stor bid af markedet for økologisk brød til københavnske hoteller, restauranter og cateringvirksomheder

Kongsbak satser på Hanstholm

Firmaet Jacob Kongsbak Lassen flytter sin produktion af røget fisk fra Malmø til Hanstholm snarest

Coop skaber internationalt kaffebrand

En ny kaffe af ekstra høj kvalitet, produceret med stort ansvarlighedsaspekt har givet ordrer til Coops afrikanske risteri fra blandt andet USA, Kina og Holland

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Østlige øko-markeder har potentiale

Mere udstyr til de små bryggerier

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Dragsbæk dalede i top og bund

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Publikumsrekord på Ølfestival 2018

Nu risikerer 35.000 virksomheder tvangsopløsning

Danmark må beholde særregel om mindre nitrit i kødpålæg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Sommerudflugt til Egeskov Slot

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Sommerferien står for døren!

Siemens SIRIUS ACT trykknapper - robuste, smarte og fleksible

Ny medarbejder hos norm-teknik

Ejner Hessel A/S og deres valg af lagerautomat er igen faldet på ClassicMat™

Højtryks nåleventil med mikrometer håndtag

- Stemningen og atmosfæren var helt unik sammenlignet med andre steder, vi har været

Eksporter intelligente 3D-modeller til Revit fra Inventor, Solidworks og CREO.

Vil du udvide dit salg til drikke- og fødevareindustrien i Indien?

Svejsehuset A/S giver ordet “svejserobot” en helt ny betydning!

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af lodderøg hos Nordic Power Converters

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Se mere om én af de seneste kraner vi har leveret - denne gang med en unik eltalje

Et stærkt samspil mellem produkt og teknologi

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Garanteret tør trykluft

Interne varenumre - er det et problem?

Har du ikke tid eller plads til at grille?

Effektivt luftskifte uden trækgener i restaurant

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kobbernitter garanterer fastgørelse i høj kvalitet.

Ny produktoversigt tilgængelig på DAN-doors.dk!

Automationsdag et hit

Fibox A/S præsenterer profil video

Send til en kollega

0.231