10 tips til takt og tone i russisk business

Det er højaktuelt for dansk erhvervsliv at sætte sig ind i Rusland og forstå, hvor russerne kommer fra, hvordan de tænker, og hvordan vi bedst kan samarbejde med dem. En kulturtræner og Ruslands-ekspert giver her ti bud på, hvordan man etablerer den perfekte relation i russisk business.

Med konflikten i Ukraine spiller Rusland en betydelig geopolitisk rolle og er igen kommet i mediernes søgelys. Samtidig har flere end 200 danske virksomheder et igangværende eksportsamarbejde med Rusland. Markedet vokser år for år, i takt med den russiske middelklasse vokser sig mere og mere købestærk.

Kulturtræner Mette Bærbach Bas har udarbejdet en nyttig liste til forretningsetikette i Rusland.

  1. Det første forretningsmøde er ofte meget formelt. Mødelederen er den, der har den højeste status i gruppen, og han vil ofte præsentere sit team efter rang. Russisk hierarki er mere udtalt end i Danmark, og det ses også ved forretningsmødet. Du vil opleve, at når den russiske direktør taler, tier alle andre.
  2. Kom til tiden, men forvent at russerne møder op til en halv time senere. Bliv ikke fornærmet. Det handler delvist om, at klokkeslæt ikke er så vigtigt. Det kan også være en demonstration af status og magt.
  3. Øjenkontakt og smil er ikke som i Danmark. De varme smil er reserveret til de nære relationer. Derfor vil du ikke opleve så mange smil i gadebilledet eller på kontoret. Hvis du smiler for meget, kan du blive opfattet som om, du er ”ude på noget”, eller at du er lidt dum. Det samme gælder øjenkontakt. For længe øjenkontakt stresser russeren og kan blive opfattet som aggressivt. Giv ham nogle små pauser i samtalen ved ikke hele tiden at holde øjenkontakt.
  4. Håndtryk er normalt blandt mænd. Man giver et fast håndtryk og ser den anden i øjnene. Det er imidlertid ikke alle kvinder, som giver hånd. Kvinder i ledende stillinger vil give hånd, og det vil ofte være et ret svagt håndtryk. Vent på, at hun tager initiativ til håndtryk. Ellers nik.
  5. Tiltaleformer er vigtige. Når man vil tiltale en russer høfligt bruger man fornavn + fadersnavn. F.eks. Ivan Ivanovich. Læg mærke til, hvordan russeren selv præsenterer sig. Hvis han/hun ikke bruger fadersnavn, kan du udelade det. Læg også mærke til, hvordan de underskriver e-mails. Det kan give dig et hint om, hvordan du skal tiltale dem.
  6. Dresscode i Rusland er formel. Du vil se mænd med silkelommetørklæde, nålestribede jakkesæt og blanke sko. Klæd dig derfor formelt, når du skal til Rusland. Husk slips og vær ikke bleg for at vise, at du har et dyrt ur, den nyeste iPhone eller lignende. Statussymboler er vigtige i russisk business. Kvinder bør tone deres feminitet op, ikke ned. De fleste russiske kvinder har høje hæle, manicurerede negle, gør meget ud af smykker, pels, parfume, makeup og hår, da det er deres måde at vise status på. Du bliver taget mere alvorligt som kvinde, når du ser kvindelig ud.
  7. Husk at give gaver og gøre tjenester. Russerne er transaktionsorienterede. De gør og husker tjenester som en slags social kapital. Når en russer beder dig om en tjeneste, er relationen for alvor konsolideret. De nyder også at udveksle gaver. Man kommer aldrig tomhændet til et socialt arrangement, da det betragtes som pinligt. Her vil man ofte give en falsk cognac eller likør og f.eks. små Lego-æsker, hvis der er børn. Hvis du starter et forretningssamarbejde, er gaver en oplagt måde at vise god vilje på. Gaveideer til forretningsforbindelsen kunne være en lækker gave med firmalogoet på, dansk design, souvenir af høj kvalitet, et dyrt venindetørklæde fra din kone til din forretningsforbindelses kone eller VIP-billetter til en fodboldkamp eller ishockey
  8. Gode samtaleemner er f.eks. HC Andersen og vores kongehus. Russerne er meget royalistiske og elsker at høre om vores kronprins og kronprinsesse. Anden verdenskrig er også et godt emne, da russerne er meget stolte af deres indsats under det, de kalder for Den Store Fædrelandskrig. Lad være med at nævne Ukraine, hvis du kan undgå det. De fleste russere er meget pro Putin og vil tage kritik af ham meget nært. En diskussion om Ruslands berettigelse i Ukraine vil blot gøre russeren mistroisk over for dig, og han vil miste lysten til at tale med dig. Lad russerne rose Putin, og lad være med at vise, hvis du er uenig. Hvis du kommer ud i en svær situation, kan du altid komme ud af den ved at skyde skylden på pressens unuancerede dækning af konflikten. I situationer, hvor det handler om at vise god vilje og hente en kontrakt hjem, er det ikke besværet værd at indlade sig på sådanne diskussioner.
  9. Skåltaler er et helt emne for sig. Tag enhver chance der byder sig til at være social med russerne. Sig ikke nej til et tilbud om aftensmad, også selvom det har været en lang arbejdsdag, og klokken er 22. Udnyt muligheden til at opbyggerelationen og hold en skåltale, når vodkaen stilles på bordet. Første skål gives af værten. Anden skål af gæsten. Tredje skål er for Rusland eller kvinderne. Man Skåler på mødet, det fremtidige samarbejde, takker for værtens gæstfrihed og roser det storslåede Rusland. Du bør sige ja til vodka – på alle døgnets tidspunkter – for at vise god vilje og vise, at du vil denne relation.
  10. Få lært lidt russisk. Russerne nyder, når du henvender dig til dem på deres eget sprog. Russerne ønsker generelt ikke at fremstå som svage, og derfor vil de afholde sig fra at tale fremmedsprog, hvis de ikke taler det på højt niveau. Sørg for at få printet den ene side af dit visitkort på russisk og få oversat alle materialer til russisk, også selvom I kommunikerer sammen på engelsk.


Mette Bærbach Bas arbejder som kulturtræner i russisk forretningskultur og underviser danske eksportvirksomheder i at optimere samarbejdet med deres russiske partnere. Det handler om f.eks. relationsopbygning, takt og tone, kontraktforhandling og konflikthåndtering.






Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Kok skal forbedre oplevelsen på SMK

Kød-direktør er vred efter fupnummer

Himmerlandskød blev misbrugt i nytårsmenuer

Danske fiskere hentede fisk for 3,4 milliarder

Sådan har Daloon optimeret sin produktion

Mindre spild af råvarer, vand og strøm er en del af succesen

Nu ruller det - Daloon inde i massiv vækst

Direktør forventer det bedste resultat i årevis

Nu kan Bilka-tun spores tilbage til kaptajnen

Dansk Supermarked klar med online sporings-system

Nyhedsbrev

Minimejeri leverer mælk lynhurtigt

Pladespecialist satser på fødevareindustri

Bornholm klar med datoer for ny madfestival

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nye energibarer storhittede på messe - på nær én

Mols Organic-direktør vælter sig i nye kunder

Pas på, svindlere: Nyt netværk har kig på jer

Eurofins opretter en netværksgruppe mod fødevaresvindel

Enorm efterspørgsel på danske krabber

Om få år rykker 3D-printeren ind i Michelin-køkkenerne

3D-printere i ethvert restaurantkøkken om få år er slet ikke urealistisk, lyder det fra iværksætter

Boserup og Seier slutter burger-eventyret

Nyt redskab letter mejeriers arbejde

Stor sag om sliksvindel udsat for fjerde gang

Fadøllet flyder i stride strømme

Danskerne har for alvor fået appetit på det

Aarhus-drenge sælger blå vin

Det er sjovt og smager godt, mener de

Lokale fødevareproducenter går sammen

Kvalitetsmad stiller krav til professionelt køkkenudstyr

Formanden for Brancheforeningen for Køkkenudstyr løfter sløret for, hvor markedet befinder sig

1

Klumme: BioFach: Her er de nye trends og økotendenser

Aarhus vil have flere food trucks

Hver fjerde restaurant opgiver af få ny kok i køkkenet

Millionstøtte skal forbedre ældres ernæring

1

Arla klar med nye mælkesmage

Michelinstjernerne ramte forbi Fyn: Anmelder overrasket

Se listen: Danmark har nu 26 Michelin-restauranter

Plantefarsen sejrer i supermarkederne

Vestjyder vil tænke nyt om fødevarer

Smarties' bagmænd solgte vand for over 50 milliarder

Rod i Food Supply Magazine

Dansk Supermarked kritiseres for dårligt arbejdsmiljø

Sådan laver man Nordens bedste sild

Catering-firmaer klar med nye kalve

Mayo med skimmel tilbagekaldes

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mouvex pakningsløse pumper nu hos Verder A/S

Platform for Celox Line sorterer.

Positiv udvikling i den spanske fødevarebranche

Brug en ion luftpistol til effektiv nedbrydning af statisk elektricitet

IMA dairy food ERCA

ALPMA forhandles af Salicath ApS

Vehco ECO-drive konkurrence reducerer CO2 udledning med 1850 tons

Smed søges!

Inspiration til påskebordet

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Februar nyhedsmail fra KE Fibertec

Skift af stålwire på lastbilkran for kunde

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ny sædeventil fra INOXPA.

Lær de grundlæggende funktioner i Nastran In-CAD på kursus d. 13/3

Kreditpolitikkens 10 hovedpunkter

FSMA / PCQI training

Qumec præsenterer nye transportbånd.

Carl Stahl A/S er igen kreditvurderet til AAA-rating

Vidste du, at vi kan være en del af din næste flyrejse?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

MK12 til mærkning af blandt andet rustfrit stål giver hurtigere resultater!

Hvordan får jeg drømmejobbet?

Opgradering til industrikøkkenvaske

ROB-EX Brugerdag – dagen indfrier mine forventninger hver gang

Send til en kollega

0.219