23948sdkhjf

Sådan mindsker du madspildet til firmajulefrokosten

| Af David Wedege | Tip redaktionen om en historie

Madspildet løber særlig løbsk i julefrokostsæsonen. Ny guide skal hjælpe storkøkkener med at spare skraldesække - og rare penge.

Drop den gamle julefrokostbuffet og mindsk madspildet. Det er hovedbudskabet i en guide, som forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad og rådgivningsvirksomheden AgroTech har udarbejdet i fællesskab og som er rettet mod storkøkkener som virksomhedskantiner.

- Vi skal gentænke buffeten til noget andet, så vi smider mindre ud, siger Selina Juul, som er kampagneleder for Stop Spild af Mad.

En opgørelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at danskernes spild af mad stiger med 20 procent over gennemsnittet i december, og derfor mener organisationerne bag guiden, at man skal sætte ind over for julefrokoster, som formentlig er den begivenhed, der står for det værste spild.

Den nye julefrokostguide mod madspild, som er rettet mod storkøkkener, foreslår, at personalet portionsanretter på gæsternes tallerkener. Således vil overskudsmad kunne gemmes og serveres. Overskudsmand må ikke gemmes af hensyn til fødevaresikkerheden, hvis maden har stået i timevis i en buffet.

Skab julehygge på ny måde
Selina Juul, som er kampagneleder for Stop Spild af Mad tror ikke, at der vil gå noget af danskernes julefrokosttradition, fordi man nedlægger den traditionsrige kæmpebuffet.

- Det bliver ikke et afsavn, og vi skal ikke hygge os mindre, fordi der er nogen, der anretter maden. Tværtimod vil køkkenpersonalet synes, at det er hyggeligt at kunne fortælle om det, der bliver serveret, siger hun.

Projektleder hos AgroTech, Johanne Sønderlund Birn, oplever stigende interesse i at forebygge madspild i storkøkkener. Flere får øjnene op for, at der kan spares penge.

Læs også: Nu er 800 spisesteder med i Refood

- Som enhver god husmor ønsker køkkenerne naturligvis ikke at løbe tør for mad, men vi oplever at flere er begyndt at servere mindre portioner eller bruge mindre fade. Det skyldes, at storkøkkenerne ikke er interesserede i at smide så meget mad ud og at de oplever, at gæsterne er mere optaget af madspild end tidligere, siger hun.

Kampagnens råd til storkøkkener, der arrangerer julefrokoster

• Lav portionsanretninger i stedet for at anrette på store fade.

• Brug tallerkenanretning i det omfang det kan lade sig gøre.

• Skift de store buffettallerkner ud med mindre tallerkner.

• Skift store fade ud med mindre fade.

Læs også: Hospitalskøkken har hakket 50 procent af madspildet

• Brug indkøbserfaringer fra tidligere år, når der skal købes ind.

• Skriv erfaringer fra i år ned og brug erfaringerne næste år.

• Brug frisk gran og kogler som buffetpynt, så buffeten også ser indbydende ud, når store fade skiftes ud med mindre.

• Synliggør at I arbejder med at begrænse madspildet. For eksempel via opslag, på intranettet eller skiltning.

• Fortæl om resultatet af jeres indsats. Brug erfaringerne næste år.

• Overvej at indføre et ”frameldingsgebyr”, så man betaler hvis man melder fra til julefrokosten i sidste øjeblik.

• Udregn gennemsnitlig vægt af et julefrokostmåltid. Tommelfingerreglen er ca. 700 gr. per voksen inklusiv brød.

• Lav tabeller med råvareforbrug pr. person. For eksempel hvad de spiser af brød, sild, ost, kød, ris a la mande med mere.

• Overvej om tjeneren kan øse maden op til gæsterne, så de ikke selv øser mere op, end de kan spise.

• Undersøg hvorvidt det er muligt at donere den gode overskudsmad fra julefrokosten til lokale herberger og væresteder.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Kageglade danskere trækker Lagekagehuset over milliarden

Millioner til proteiner og invasive søstjerner

Reddet fra konkurs: Nu er der nyt navn og nye kaffemarker

Chokoladefabrik blev narret af internetsvindler

Rekordmange tilmeldte til Sol over Gudhjem

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Nyhedsbrev

Storbrand: Naturmælk skal have nyt lager

Online Avis Arkiv

Ugens grin: Tidlig weekend

Mammen smyger sig op ad milliarden

Scanvaegt Systems køber Holstebro-virksomhed

DTU Fødevareinstituttet inviterer til fødselsdag

Geia Food passerer halvanden milliard i omsætning

Opkøb: Geia Food bliver endnu større

Midtfyns Bryghus yderst tilfreds med 2018

Efter tragisk dødsfald: Fiskefirma præsenterer topregnskab

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Nordjysk gårdmejeri skal levere wauw-ost til stort flyselskab

Brygger bygger helt nyt bryggeri

Lakridskonge hædret for sin emballage

Syngende lussing til Gram Equipment

Stor ordre kræver ny fabrik

Seminar: Sådan måler man madspild

Måltidskassefima: Nu kan vi udradere øv-retter

Irma klar med ny mad fra lokale iværksættere

Bliv klogere på fødevaresikkerhed

Bryghus nyder godt af Liverpools succes

Lolland-Falster vil tiltrække fødevarevirksomheder

Rokkedahl scorer Den Dybe Tallerken

Risiko for blåt plast i hakket oksekød

Asiatisk øldrikkeri sender salget frem hos Carlsberg

Flensted tilbagekalder kålsalater efter listeriafund

Bornholm vil - måske - putte vilde planter i fødevarer

Ølfestival byder igen på over 1.000 øl

460 millioner skal få dårlige arbejdsforhold frem i lyset

Årets første Samsø-kartofler solgt for 36.000 kroner

Coca-Colas salg overrasker

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mød Fibox på STF´s årsmødeudstilling i Hillerød, fredag d. 7. juni 2019

Tænk nyt, tænk anderledes

MULTIVAC koncernen investerer i nyt videnscenter for portionering af kød

Produktfokus: Ny version af Tractel Tracpode

Moderne røgeovn giver bedre arbejdsgange

Gratis medlemsdag for alle GS1 medlemmer

Ny Gigabit-switch fra Siemens - designet til store båndbredder

Total emballageløsning til VÆRSGO

Ara-el anbefaler Spex enpolet power connector

Proceskontrol mindsker fødevarespild

Nye marinader

Tre nye kollegaer hos SSI SCHÄFER

AC motor med justérbar klemkasse og fleksible monteringsmuligheder

Hvorfor sorterer vi ikke i kantinen, når vi gør derhjemme?

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Ny kapsling/elskab? Stål eller Polycarbonat? Hvad bør du vælge?

AxFlow har lanceret ny hjemmeside

Ny udlejningsafdeling hos Carl Stahl A/S

Jobopslag: Strategisk indkøber

Sammensæt selv din membranventil

Vi sætter lige nu fokus på støj

Manicus Teknik, din leverandør af hydraulik

Accraply HARLAND forhandles af Salicath ApS

Når du vil transportere flasker i din personbil

Send til en kollega

0.202