23948sdkhjf

Sådan mindsker du madspildet til firmajulefrokosten

| Af David Wedege | Tip redaktionen om en historie

Madspildet løber særlig løbsk i julefrokostsæsonen. Ny guide skal hjælpe storkøkkener med at spare skraldesække - og rare penge.

Drop den gamle julefrokostbuffet og mindsk madspildet. Det er hovedbudskabet i en guide, som forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad og rådgivningsvirksomheden AgroTech har udarbejdet i fællesskab og som er rettet mod storkøkkener som virksomhedskantiner.

- Vi skal gentænke buffeten til noget andet, så vi smider mindre ud, siger Selina Juul, som er kampagneleder for Stop Spild af Mad.

En opgørelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at danskernes spild af mad stiger med 20 procent over gennemsnittet i december, og derfor mener organisationerne bag guiden, at man skal sætte ind over for julefrokoster, som formentlig er den begivenhed, der står for det værste spild.

Den nye julefrokostguide mod madspild, som er rettet mod storkøkkener, foreslår, at personalet portionsanretter på gæsternes tallerkener. Således vil overskudsmad kunne gemmes og serveres. Overskudsmand må ikke gemmes af hensyn til fødevaresikkerheden, hvis maden har stået i timevis i en buffet.

Skab julehygge på ny måde
Selina Juul, som er kampagneleder for Stop Spild af Mad tror ikke, at der vil gå noget af danskernes julefrokosttradition, fordi man nedlægger den traditionsrige kæmpebuffet.

- Det bliver ikke et afsavn, og vi skal ikke hygge os mindre, fordi der er nogen, der anretter maden. Tværtimod vil køkkenpersonalet synes, at det er hyggeligt at kunne fortælle om det, der bliver serveret, siger hun.

Projektleder hos AgroTech, Johanne Sønderlund Birn, oplever stigende interesse i at forebygge madspild i storkøkkener. Flere får øjnene op for, at der kan spares penge.

Læs også: Regler og afgifter får os til at smide mere mad ud

- Som enhver god husmor ønsker køkkenerne naturligvis ikke at løbe tør for mad, men vi oplever at flere er begyndt at servere mindre portioner eller bruge mindre fade. Det skyldes, at storkøkkenerne ikke er interesserede i at smide så meget mad ud og at de oplever, at gæsterne er mere optaget af madspild end tidligere, siger hun.

Kampagnens råd til storkøkkener, der arrangerer julefrokoster

• Lav portionsanretninger i stedet for at anrette på store fade.

• Brug tallerkenanretning i det omfang det kan lade sig gøre.

• Skift de store buffettallerkner ud med mindre tallerkner.

• Skift store fade ud med mindre fade.

Læs også: Føtex gør status: Madspild halveret på fem år

• Brug indkøbserfaringer fra tidligere år, når der skal købes ind.

• Skriv erfaringer fra i år ned og brug erfaringerne næste år.

• Brug frisk gran og kogler som buffetpynt, så buffeten også ser indbydende ud, når store fade skiftes ud med mindre.

• Synliggør at I arbejder med at begrænse madspildet. For eksempel via opslag, på intranettet eller skiltning.

• Fortæl om resultatet af jeres indsats. Brug erfaringerne næste år.

• Overvej at indføre et ”frameldingsgebyr”, så man betaler hvis man melder fra til julefrokosten i sidste øjeblik.

• Udregn gennemsnitlig vægt af et julefrokostmåltid. Tommelfingerreglen er ca. 700 gr. per voksen inklusiv brød.

• Lav tabeller med råvareforbrug pr. person. For eksempel hvad de spiser af brød, sild, ost, kød, ris a la mande med mere.

• Overvej om tjeneren kan øse maden op til gæsterne, så de ikke selv øser mere op, end de kan spise.

• Undersøg hvorvidt det er muligt at donere den gode overskudsmad fra julefrokosten til lokale herberger og væresteder.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Carlsberg plages af nye anklager om korruption i Indien

Mavefornemmelsen sagde nej, da Mammen ville købe

Ny isfabrik laver ingen ens bøtter

Han har altid haft is i maven

Lidl standser salg af turbokyllinger

Erhvervspark fortsætter knopskydning

Nyhedsbrev

15.394 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Mikroalger på vej ind i plantebøffen

Online Avis Arkiv

Thise klar med splinterny plantedrik om få uger

Esbjerg Street Food klar med åbningsdag

- Gul ost? Det lader vi andre om at lave

Milliontyveri: Michelin-restaurant lænset for dyre vine

Rawbite næsten fordobler overskuddet

Millionudgift: Bryghus udvider med 11 tanke

Arla dropper genmodificeret foder til køer

Glykom-ejere scorer kassen på kæmpehandel

Nu skal der sættes strøm til fødevareindustrien

Milliardhandel: Dansk fødevaresucces solgt til Holland

Carlsberg satser stort på sommerens fodboldfest

Arla investerer to milliarder i Danmark i år

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Dan Ducks andesalg er gået helt i stå

Lortesagen: Dan Duck venter med at gå i retten med millionkrav

Arla næsten klar med plantedrikke

Alfa Laval vil spinde guld på alkoholfri øl

Fødevarestyrelsen advarer mod ulovlige spegepølser

1

Kokkelandshold sikrer første danske OL-guld nogensinde

Danish Food Cluster klar til Christiansborg

Juicefirma-stifter blev bortvist efter »fundamentale fejl«

Rømø Shellfish får grønt lys til at fortsætte østers-eventyret

Randers Street Food åbner med kæmpeshow

Bryggeri klar med en anti-voldtægts-øl

Lokal slagter lander aftale med Coop

Analyse: Virksomhedsledere vil jagte ansatte i år

Coca-Cola-automat byder på 117 forskellige læskedrikke

Cees ’t Hart går knap tre millioner ned i løn

København får nyt madlaboratorium

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Anden sandhed om det danske elmarked - Aventia Energy

Dansk produktion af støbte designemner i høj kvalitet

Nyt samarbejde mellem Harting Danmark og Wexøe A/S

Mikrobiologi for kvalitetsfolk

Hvordan øger du effekten af ISO 14001:2015?

ABB leverer strøm til skibe i havn

Hvad kendetegner en viking?

Serviceopgave på blæsere

PCSCHEMATIC Cabledim – med kabler fra DanCables

God vs. dårlig rådgivning – Kender du forskellen?

Keyfrost køle- og fryseanlæg

UR-robot løfter helt op til 30 kg!

Se video: Skrot falder, plader stiger - corona spøger

Ét login med adgang til det hele - Fyns Kran Udstyr

FRECON sætter kursen for 2020

Præcisionstransportbånd

Netværk sætter fokus på allergener

Få en ugentlig OEE-rapport direkte i din mailbox

Lemenu.dk formidler 7700 kontakt vedr. måltider i december

Bliv Lead Auditor i henhold til ISO 45001:2018 på 1-2 dage

SMC bringer kunderne i zen i 2020

Kan dit køkken noget særligt?

Genvind op til 72% af din energi som varme

Dansk Energirådgivning justerer ejerskabskredsen

Fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Send til en kollega

0.193