23948sdkhjf

Carletti dropper den varme luft

Hvis du syntes, at chokoladelinser fra Carletti skinner lidt mere end de plejer, kan der være noget om det.
Carletti i Skødstrup, den ene af slikproducentens to produktionsfaciliteter, skærer en tredjedel af tørretiden.

Tidligere brugte Carletti et ældre ventilationsanlæg til at levere varm luft til processer, hvor der var der brug for tør luft til at farve, polere og tørre produkterne. Nu har man investeret i fire affugtningsanlæg, så energiforbruget samtidig er reduceret med op mod 50 procent.

Selve processen er lidt dyrere proces, men til gengæld er produktionskapaciteten øget ved at forkorte tørre-processen fra 19 til 12 timer for et batch på 4.500 kilo chokoladelinser. Sagt på en anden måde anvendes der meget mindre energi per produceret kilo, og der produceres flere varer per tidsenhed.

- Vi har fået en betydelig produktivitetsforøgelse ud over energibesparelsen, som er på omkring fem millioner kWh årligt. Kvaliteten på vores chokoladelinser er blevet bedre, fordi farverne står bedre, når chokoladelinserne bliver tørret og poleret med den affugtede luft frem for den opvarmede luft. Så produktet har faktisk fået tilført værdi oven i en kæmpe energibesparelse, siger Kent Egsgaard, fabrikschef hos Carletti.

Affugtningsanlæggene er ét af fire større energispareprojekter, som Carletti har arbejdet på sammen med Ole Jacobsen fra Dansk Energirådgivning. Projekterne omfatter også konvertering af oliebrænder til LPG-brænder på dampkedlen.

De to nævnte energiprojekter hænger tæt sammen, da noget af dampen fra gaskedlerne bruges til at tørre affugtningsanlæggenes rotorer, som trækker fugten ud af den procesluft, som bruges i tørluftprocesserne. Gas er billigere end olie, har mindre CO2-udledning og giver mulighed for trinløs regulering af energitilførslen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125