23948sdkhjf

Husk at præregistrere!

Danske virksomheder bør sætte sig ind i de nye regler for præregistrering af kemiske stoffer, lyder opfordringen fra Miljøstyrelsens kemikalieenhed.
EU har åbnet for præregistrering af kemiske stoffer. Og det vil være en rigtig god ide for de danske virksomheder, at sætte sig ind i de nye regler, hvis de producerer kemikalieholdige varer eller importerer kemikalier fra lande uden for EU. Hvis ikke præregistreringen gennemføres inden 1. december i år mister virksomhederne nemlig retten til at importere, producere og markedsføre deres produkter. Sådan skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Kemikalieholdigevarer er mange ting
Præregistreringen er et led i EU’s nye kemikalielovgivning, REACH, der trådte i kraft for et år siden. Alle europæiske virksomheder skal præregistrere, hvis de vil bevare retten til at producere kemiske stoffer eller importere kemiske stoffer fra lande udenfor EU. Det gælder uanset om det er som rene stoffer eller om det er stoffer, der importeres som en del af et kemisk produkt, eksempelvis et vaskemiddel.

Virksomhederne skal kun præregistrere få oplysninger om deres produktion til EU’s kemikalieagentur i Helsinki. Til gengæld kan konsekvenserne blive store for de virksomheder, der sover i timen. Derfor gør Miljøstyrelsen en stor indsats for at oplyse om REACH. Det ser også ud til, at mange danske virksomheder er parate til at møde den nye og skrappe lovgivning.

- Men der kan være virksomheder, som ikke er opmærksomme på, at deres produkt er omfattet af reglerne, og det ville da være ærgerligt, hvis deres virksomhed kommer i store problemer om et år, fordi de ikke er klar over, at de skal præregistrere. Vi sender derfor blandt andet et nyhedsbrev om præregistreringen ud til de danske brancheforeninger og til andre relevante fora, siger Henrik Søren Larsen, der er funktionsleder i Miljøstyrelsens kemikalie-enhed.

Registreringen løber over 10 år
Producenter eller importører til EU af artikler, varer med fast form såsom stole, biler eller møtrikker – skal også være opmærksomme. En del produkter, som mange opfatter som artikler, kan nemlig under REACH være eller indeholde kemiske produkter. For eksempel er en kuglepen i REACH forstand en beholder med et kemisk produkt – blæk. Og metallegeringer, eksempelvis beregnet til støbning, er også kemiske produkter. Endelig skal kemiske stoffer, hvor det er hensigten, at de afgives fra artiklen, også præregistreres.

Præregistreringen er en forløber for den egentlige registrering, der skal ske løbende over de næste 10 år. Præregistrering gælder for stoffer, der allerede findes på markedet, og sikrer virksomhederne kan dele data, og dermed begrænse omkostninger og dyreforsøg.

Læs mere om præregistrering på: Miljøstyrelsens REACH helpdesk eller Kemikalieagenturets hjemmeside om præregistrering

Kilde: Miljøstyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078