23948sdkhjf

Ny analyse skal påvise fødevarebakterier ude hos producenten

Virksomheder kan efter planen snart selv teste deres egne produkter
Laboratorieanalyser er en omkostning for fødevareproducenter, når de skal opretholde fødevaresikkerheden og undgå for eksempel salmonella- og listeriaudbrud.

Derfor vil et nyt samarbejde mellem DTU, rådgivningsvirksomheden Dianova, Danish Crown og Dansk And introducere et analyseredskab, der skal gøre det muligt for en fødevareproducent selv at teste fødevarerne for bakterier og dermed spare dyr laboratorie- og transporttid.

Ifølge Dianova er en af de væsentligste årsager til bakterieproblemer, at kontrol af både råvarer og færdige produkter begrænses af den tid, der skal bruges på laboratorieanalyser.

- Når en fødevarevirksomhed indgår en aftale med et supermarked om at levere kylling, så kan supermarkedet kræve en garanti for, at kyllingen er uden salmonella og lignende. Det fører til, at fødevareproducenten bruger op til tre dage på at få kødet testet, inden det kan frigives og lægges i kølediskene hos supermarkedet.

- Og når en typisk kylling kun har en holdbarhed på syv dage, så ender kyllingen i sidste ende jo med kun at have fire dages holdbarhed og bliver derfor mindre konkurrencedygtig i forhold til kyllinger uden test, nævner Dianova-direktør Mogens Madsen.

En halv time

Normalt udføres analyser i et stort laboratorium. Men DTUs og Dianovas projekt vil udvikle et analyseredskab, der gør det muligt at lave analyser uden et decideret laboratorium. Analyseredskabet skal indeholde laboratoriets komponenter, blot i en miniudgave, der skal stå hos produktionsvirksomheden.

- Analyseredskabet kommer til at bestå af en chip, der fylder cirka to gange otte centimeter, og som indeholder en teknik, der kan teste produkterne som i et rigtigt laboratorium. Det er jo noget, man sagtens kan stå med i et slagteri, uden at have en fire-årig uddannelse som laborant – det tager faktisk kun en halv time at lave testen, siger Mogens Madsen.

Analyseprojektet løber indtil udgangen af 2018 og har fået bevilget godt 6,6 millioner kroner fra blandt andre NaturErhvervstyrelsen
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078