23948sdkhjf

Elektronisk hjerteplaster fra AAU skal redde liv

Et plaster med trådløs teknologi vil kunne optage hjertelyde hos patienter, og i et nystartet forskningsprojekt skal Aalborg Universitet og Coloplast videreudvikle metoden, der kan afsløre åreforkalkninger, som er den største dødsårsag i Europa.
Gennem de seneste år har forskere på Aalborg Universitet arbejdet på at udvikle og forfine et system, der vil kunne afsløre blodpropper, før de sker. Hjertelyden hos en patient forstærkes og analyseres via avancerede beregninger, og ved at registrere ganske små mislyde i blodårerne vil man kunne opdage åreforkalkninger, før de fører til for eksempel livstruende blodpropper. Oprindeligt var planen at indarbejde systemet i lægernes digitale stetoskoper, men de hidtidige erfaringer har fostret en idé, der giver helt nye muligheder for den lovende metode.

- Vi arbejder nu på et ”hjerteplaster”, som har flere fordele, både rent teknisk og for læge og patient. Det intelligente plaster kan sættes på brystet af patienten, hvor det sidder helt stille, hvilket minimerer støjproblemer i optagelserne af hjertelyden, og når vi arbejder med usandsynligt svage mislyde, der skal opdages, så er det vigtigt at kunne fjerne så meget støj som muligt, forklarer Ph.d.-studerende i sundhedsteknologi Samuel Schmidt, der siden sin almindelige studietid har arbejdet på at udvikle de nødvendige algoritmer til analyserne.

Ud over at brugen af plaster frem for stetoskop bedre minimerer støjen fra hjerteslag, vejrtrækning, mavelyde og ydre omgivelser, vil et elektronisk plaster være langt mere bekvemt at arbejde med for både patient og læge. Endvidere giver et plaster mulighed for at lave længere optagelser, end hvis lægen skulle holde et stetoskop stille på brystet af patienten. Optagelserne kan overføres via trådløs teknologi til en computer, der beregner resultatet via de særlige algoritmer og afslører, om "hvislelydene" skyldes forsnævringer i blodårerne. Åreforkalkninger er den største dødsårsag i Europa – ca. 21 % af alle europæere dør af denne type sygdomme – og et af perspektiverne i projektet ”Det akustiske hjerteplaster” er at kunne give en hurtig og simpel indikation af CAD (Coronary Artery Disease) i hjertet, så der bliver kortere vej til behandling af hjertepatienter i farezonen.

Hjerteplasteret skal over de kommende år udvikles i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og den store danske healthcarevirksomhed Coloplast. Når produktet er klar til at blive testet, vil dette foregå på Rigshospitalet, der også er involveret i projektet. På Aalborg Universitet er både Institut for Sundhedsvidenskab & Teknologi og Sektion for Akustik involveret i projektet, som startede den 1. september, og som er støttet af Højteknologifonden med 7 mio. kr.

Kilde: Aalborg Universitet - http://www.aau.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109