23948sdkhjf

Stamceller til behandling af diabetes

Novo Nordisk, Cellartis og Lunds Universitet indgår samarbejdsaftale om udvikling af insulinproducerende celler ud fra stamceller til behandling af diabetes.
Novo Nordisk A/S har i dag underskrevet en samarbejdsaftale med Cellartis AB, en førende stamcelle- og biotekvirksomhed, og Lund University Stem Cell Center med henblik på at udvikle insulinproducerende celler ud fra humane stamceller. Målet er at udvikle en celleterapi til behandling af insulinkrævende diabetes og på længere sigt en egentlig kur mod diabetes.

- At finde en kur mod diabetes er en del af Novo Nordisks vision. Med aftalen i dag har vi taget et vigtigt første skridt på vejen til at opfylde vores mål om at udvikle en kur mod type 1-diabetes. Vi har fået samlet et team af dygtige forskere inden for stamcelleforskning, hvilket er et godt udgangspunkt for at udvikle fremtidige behandlinger, udtaler Peter Kurtzhals, direktør for Novo Nordisks diabetesforskning.

Samarbejdsaftalen giver Novo Nordisk eksklusive rettigheder til at videreudvikle og kommercialisere eventuelle produkter til behandling af diabetes, mens Cellartis får eksklusive rettigheder til at videreudvikle og kommercialisere visse andre produkter baseret på de teknologier, som udvikles gennem samarbejdet.

Samarbejdsaftalen udspringer af et flerårigt videnskabeligt samarbejde mellem Cellartis, professor Henrik Semb og Hagedorn Research Institute, der er Novo Nordisks grundforskningsinstitut i Danmark. Indtil nu har samarbejdet mellem de tre parter fokuseret på at forstå, hvordan dannelsen af de insulin­producerende celler under fosterudviklingen kan efterlignes ved at styre stamceller i dyrkningskultur.

Genererer ny viden om insulinproducerende betaceller
Denne udviklingsbiologiske og stamcellebiologiske forskning bliver nu taget skridtet videre med samarbejdsaftalen, som skal skabe ny viden om, hvordan stamceller kan ‘programmeres’ til at blive insulinproducerende betaceller, som kan bruges til behandling af diabetes.

- Dette meget vigtige samarbejde vil styrke betacelleforskningen inden for diabetes på Lund University Stem Cell Center. Jeg kan ikke forestille mig nogen stærkere partner inden for diabetesområdet end Novo Nordisk, siger professor Henrik Semb, leder af Lund University Stem Cell Center og medstifter af Cellartis.

- Vi er glade for, at Novo Nordisk har valgt at samarbejde med Cellartis om stamcelleterapi. Det viser klart, at vores humane embryonale stamcelleplatform har potentiale til at opnå kliniske gennembrud i fremtiden. Vi er især stolte over, at vi via dette samarbejde vil kunne deltage i differentieringen af vores stamceller til betaceller ved hjælp af Cellartis’ avancerede teknologier. Samarbejdet vil få en positiv indvirkning på vores aktiviteter i vores afdelinger i såvel Skotland/Storbritannien som Sverige, siger Cellartis’ administrerende direktør, Mats Lundwall, i en kommentar til samarbejdsaftalen.

Cellartis modtager en betaling for adgang til deres teknologi samt potentielle udviklings- og salgsmæssige milestonebetalinger på mere end 100 mio. euro. I tilfælde af succesfuld kommercialisering af et produkt vil Cellartis modtage royaltybetalinger for globalt salg af eventuelle diabetesprodukter, som måtte blive udviklet gennem samarbejdet. Cellartis og professor Henrik Semb vil endvidere modtage økonomisk støtte fra Novo Nordisk til det fælles forskningsprogram. Parterne har aftalt ikke at offentliggøre yderligere detaljer om aftalens økonomiske indhold.


Kilde: Novo Nordisk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078