23948sdkhjf

Styrkelse af metrologien i Danmark

Rådet for Teknologi og Innovation (RTI) har netop bevilget midler til etablering af et ”Flowcenter Danmark”, der samler dansk ekspertise på flowområdet. Brugerne af centret er bl.a. proces-, fødevare, og medicinalindustrien.
Etableringen af Flowcenter Danmark tager afsæt i de metrologitiltag, der er blevet iværksat af Forsknings- og Innovationsstyrelsen i samarbejde med Dansk Industri, Sikkerhedsstyrelsen, DANAK og GTS-virksomhederne.

Centret udvikles i et fifty-fifty samarbejde mellem FORCE Technology og Teknologisk Institut og bygger videre på det betydelige grundlag, der allerede eksisterer. Centrets brugere er bl.a. procesindustrien, fødevareindustrien, varme- og energisektoren, hospitalssektoren, medicinalindustrien og måleudstyrsfabrikanter.

Det nye center
Det nye Flowcenter Danmark vil blive samlingspunkt for flowaktiviteter i Danmark og skal:

* Organisere videns- og erfaringsudvekslingkurser og seminarer
* Give let adgang til relevant viden via opbygning af informationskanaler (hjemmesider, erfagrupper m.v.).
* Øge samarbejdet mellem danske og førende udenlandske forskningsmiljøer og flowlaboratorier.

- Visionen er et flowcenter, som fuldt ud kan servicere dansk industri, det danske samfund (forbrugere, myndigheder m.v), og varetage de nationale behov på det legale område, samt gøre sig gældende internationalt blandt de bedste metrologiske flowcentre. Bevillingen støtter behovet for stadig mere præcise måleteknikker, både til brug for betaling af varer og ydelser og til produktudvikling og proceskontrol, f.eks. inden for køleteknik, hvor der ligger store udfordringer i at måle på kombinerede sjapis-blandinger , siger divisionschef Gunnar H. Østergaard fra FORCE Technology.

De største danske flowkompetancer
FORCE Technology og Teknologisk Institut har hver især store kompetencer på flowområdet, og begge er nationale metrologilaboratorier inden for deres specifikke områder af flow og er med i det europæiske metrologisamarbejde, Euramet. Udover at udbygge rollen som sparringspartner for danske industrivirksomheder og energisektoren i Danmark skal Flowcenter Danmark styrke det danske engagement i det europæiske samarbejde. Det gælder bl.a. udvikling af nye og mere avancerede måle- og kalibreringsmetoder inden for flow, herunder vand, andre væsker end vand og gasflow.

Kommende projekter
Med støtte fra Rådet for Teknologi og Innovation er Flowcenter Danmark ansvarlig for to store projekter:

* Laser Doppler Velocimetri
* Etablering af en primærstandard for gas.

Der er stiftende generalforsamling i det nye netværk torsdag den 6. november og fidner sted hos Dansk Fundamental Metrologi, Matematiktorvet 307 i Kgs. Lyngby.

Kilde: FORCE Techonology

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095