23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Food Supply
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

DTU Fødevareinstituttet: Mælk er en nødvendig kilde til kalcium

Er mælk sundt eller ej? Det spørgsmål har en del indlæg i den senere tid kredset om i forskellige medier, hvor også mælkens plads i de danske kostråd er blevet diskuteret. DTU Fødevareinstituttet kan nu slå fast at mælk er en vigtig kilde til især kalcium.




Mælk er en vigtig kilde til især kalcium













Svært at få tilstrækkeligt kalcium uden mælk





De officielle danske kostråd er baseret på indgående viden om næringsstoffer i fødevarer, de nordiske næringsstofanbefalinger og danskernes aktuelle kostvaner - og ja, kosten kan godt sammensættes på flere forskellige måder for at opfylde anbefalingerne om næringsstoffer. Du kan for eksempel få tilstrækkeligt kalcium ved at drikke en halv liter magre mælkeprodukter eller spise et kilo broccoli om dagen, viser beregninger fra DTU Fødevareinstituttet. Mælk og mælkeprodukter er væsentlige kilder til kostens samlede bidrag af protein, mættede fedtsyrer, vitaminer og mineraler, herunder specielt kalcium. Kalcium er en central byggesten i vores knogler. Kosten skal derfor igennem hele livet indeholde tilstrækkeligt kalcium. I barndommen og ungdommen for at opbygge en maksimal knoglemasse og senere - i voksenlivet og i alderdommen - for at mindske tabet af knoglemasse mest muligt. Den nordiske anbefaling, om at børn og voksne afhængigt af alder bør indtage 600-900 mg kalcium om dagen fra kosten, er sat for at imødekomme behovene for vækst, udvikling og vedligeholdelse af knogler - og for at nedsætte risikoen for kostrelaterede sygdomme. Knogleskørhed er én disse kostrelaterede sygdomme, hvor én af risikofaktorerne for at udvikle knogleskørhed er en lav indtagelse af kalcium. For at få tilstrækkeligt kalcium er ca. en halv liter magre mælkeprodukter om dagen en passende mængde for såvel børn over et år som for voksne ifølge de danske kostråd. Men du kan godt sammensætte en sund kost med et kalciumindhold, der svarer til anbefalingerne uden mælkeprodukter. Beregninger fra DTU Fødevareinstituttet viser, at den kalciummængde, som mælken i gennemsnit bidrager med hos en voksen dansker, kan fås ved for eksempel at spise 250 gram grønkål eller 1 kilo broccoli om dagen. Med de nuværende danske spisevaner er det altså svært at nå op på den anbefalede mængde kalcium uden mælkeprodukter.

Kilde: DTU Fødeavreinstituttet

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094