23948sdkhjf

Skimmelsvampe smadrer kræftceller

Helt almindelig mug kan blive et nyt våben mod kræftsygdomme, takket være et usædvanligt samarbejde mellem en tysk kræftlæge og danske svampekemikere.
Skimmelsvampe spiller en afgørende rolle i en helt ny strategi for kræftbehandling.

Et dansk-tysk forskerhold har fundet frem til at stoffet griseofulvin, der produceres af skimmelsvamoe, kan hæmme kræftscellernes forsøg på at dele sig. Samtidig har stoffet den positive egenskab, at den ikke skader de raske celler i kroppen, hvilket jo er tilfældet me4d kemoterapi.

- Vi har gennem 20-30 år opbygget et arkiv med 30.000 forskellige skimmelsvampe, og hver svamp kan danne op til 100 stoffer. Ved en tilfældighed hørte Alwin Krämer om vores bank af svampe og alle deres stoffer. Han kontaktede os, og vi sendte ham omkring 100 ekstrakter svarende til 10.000 stoffer, som repræsenterede stor forskellighed. Alwin Krämer afprøvede deres virkning på kræftceller, og et af svampestofferne, griseofulvin, viste sig at være et rent hit, fortæller naturstofkemiker på DTU Thomas Ostenfeld Larsen, til Berlingske Tidende.

Professor Alwin Krämer er meget optimistisk og tror på, at princippet kan resultere i lægemidler, der kan bruges alene eller i kombination med andre. Han forestiller sig, at de første afprøvninger af lægemidler på mennesker kan indledes om to til tre år, siger Alwin Krämer til avisen.

Kilde: Berlingske Tidende

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063